Un focşănean plăteşte lunar 1.600 de lei ca să ia pensie de 4.800

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2500 de vrânceni cotizează lunar la Casa de Pensii pentru a beneficia de o pensie la bătrâneţe. Toată lumea îşi doreşte ca la bâtrâneţe să beneficieze de un venit provenit din pensie, cât de mic ar fi acesta, pentru a-şi putea asigura un trai ceva mai liniştit.

Dacă pentru persoanele care au muncit cu contract de muncă o viaţă întreagă acest deziderat devine certitudine odată cu îndeplinirea vârstei de pensionare, cei care nu au obţinut venituri salariale niciodată au la îndemână un instrument destul de puţin utilizat, şi anume încheierea unui contract de asigurare cu Casa de Pensii.

Astfel, cu o contribuţie minimă, plătită timp de zece ani, aceste persoane pot primi o pensie la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Bani albi pentru zile negre

„M-am asigurat acum patru ani la valoarea salariului minim pe economie. Sunt casnică, mă ocup cu croitoria, fără să fi muncit vreodată într-o formă organizată. Plătesc lunar 200 de lei, ca să poată să vină şi la mine poştaşul când voi împlini vârsta de pensionare. Până atunci mai am şase ani de plătit şi sper să mă ţină puterile", ne-a declarat Mioara Lechea, de 54 de ani, din Focşani.

În evidenţele Casei Judeţene de Pensii Vrancea figurează în prezent peste 2500 de persoane care au recurs la un astfel de tip de contract, numai anul trecut fiind încheiate 833 de contracte.

Mulţi dintre aceştia şi din rândul celor care au avut un serviciu, au fost disponibilizaţi şi mai au nevoie de o completare de doi - trei ani a stagiului de cotizare pentru a beneficia de vechime întreagă la ieşirea la pensie. Din păcate, sunt şi persoane care uită să mai treacă pe la Casa de Pensii să-şi plătească cota lunară de contribuţie.

Restanţieri la propria pensie

„Neplata contribuţiei de asigurări sociale timp de şase luni consecutiv constituie pentru Casa de Pensii motiv de reziliere a contractului. Noi îi notificăm înainte să se prezinte să-şi rezolve situaţia înainte de a fi prea târziu. Sunt şi persoane care cer rezilierea din proprie iniţiativă, din diferite motive", precizează Monica Moldovan, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Vrancea.

La ora actuală, cea mai mare sumă pe care şi-a asigurat-o un focşănean, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, este de 4.820 de lei, contractul fiind încheiat în anul 2007, ceea ce înseamnă că persoana în cauză plăteşte lunar a treia parte din această sumă, respectiv 1.600 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite