Focşani: Patronii ignoră documentele angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi patroni speră la clemenţă din partea inspectorilor de muncă.
Mulţi patroni speră la clemenţă din partea inspectorilor de muncă.

1.461 de angajatori sunt pe lista neagră a ITM deoarece nu şi-au plătit comisionul pentru contracte şi cărţi de muncă. Patronii susţin ori că nu au bani pentru astfel de plăţi, considerând că au alte cheltuieli mai urgente ori că, pur şi simplu, au uitat. 

Mihaela Mircea, patroană a societăţii Simara SRL, spune că a întârziat plata acestor comisioane din cauza crizei economice, care i-a subţiat drastic bugetul.


"Acesta este ultimul lucru la care mă gândesc acum. Am avut şi alte datorii pe care a trebuit să plătesc. Banca nu mă aşteaptă şi nici muncitorii cărora trebuie să le plătesc salariile. Comisioanele pe care trebuie să le dau la ITM vor fi plătite în lunile din primăvară.

Am vorbit cu cei de la ITM şi cred că au înţeles situaţia. Am de plătit 15 milioane de lei vechi. Nu este o sumă fabuloasă, dar am şi eu priorităţile mele la început de an", ne-a spus patroana, care alături de mulţi alţi întreprinzători este în vizorul autorităţilor ca rău-platnică.


"Se practică penalizări de 0,1% pe zi pentru fiecare angajator. Departamentul de executare silită din cadrul ITM a recuperat anul trecut suma de două miliarde o sută de milioane de lei.

Fiecare firmă trebuie să plătească un comision lunar de 0,25% pentru cei care au aprobarea de a ţine carnetele de muncă în societate, şi un comision de 0,75% pentru societăţile comerciale care ţin carnetele de muncă la sediul ITM. Sumele pe care acestea le datorează ajung chiar şi la 20 de milioane de lei", a spus Mircea Moise, purtător de cuvânt al ITM Vrancea.


Vor fi executaţii silit dacă nu dau banii


Reprezentanţii ITM Vrancea spun că în zilele următoare vor începe cursa pentru recuperarea sumelor restante.
"S-au făcut notificări frmelor care au restanţe şi s-a şi vorbit cu majoritatea angajatorilor pentru remedierea situaţiei.

Cine nu va achita la timp va fi penalizat, iar cei mai rău platnici vor fie executaţi silit. Suma este de aproape un miliard de lei vechi, dar a fost de aproape trei miliarde", a conchis Mircea Moise, purtător de cuvât în cadrul ITM Vrancea.


În rândul celor care ar putea să suporte consecinţele este şi Marian Filote, administratorul unei firme din Focşani, care spune că a uitat să achite comisionul.


"Mi-a venit zilele trecute o notificare de la ITM şi până vineri mă duc să plătesc. Nu e o sumă mare, dar m-a luat valul cu alte probleme", ne-a spus întreprinzătorul.
Din totalul de 5.267 de angajatori înregistraţi la ITM Vrancea, 4.405 de fime au datorii şi au intrat în executare silită pentru neplata acestora la timp.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite