Nebunii sunt marea provocare a „mascaţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mult ori, persoanele cu dizabilităţile psihice sar la luptă cu topoare, săbii, bâte şi cuţite. Alături de capturarea traficanţilor de droguri şi a infractorilor urmăriţi, aplanarea scandalurilor provocate de indivizi labili psihic, deosebit de violenţi, sunt misiuni frecvente ale celor 24 de poliţişti mascaţi din Vrancea.

Furioşi, agitaţi, punând în pericol siguranţa celor din jur.De multe ori, chiar înarmaţi. Este vorba despre persoanele care sub imperiul unor afecţiuni psihice, potenţate nu de puţine ori de consumul de băuturi alcoolice, se transformă în veritabile pericole publice .

Sunt numeroase cazurile când nici măcar patrulele de poliţişti nu pot face faţă violenţei acestor indivizi. Atunci, unica soluţie sunt mascaţii, a căror logistică şi mai ales pregătire fizică le permit să „rezolve problema".

Peste 30 de intervenţii la astfel de cazuri au avut cagulaţii de la DPIR Vrancea în 2009 şi nici anul acesta nu a debutat prea slab la acest capitol.

Cea mai recentă intervenţie de acest gen au avut-o acum câteva zile, la Boloteşti, unde au avut de potolit un bolnav psihic în vârstă de 37 de ani. Nu a fost deloc simplu, aşa cum mărturiseşte chiar şeful serviciului, comisarul Tomiţă Lazăr.


„L-am găsit cu un topor şi cu un cuţit pe care le ţinea în zona gâtului. După ce şi şi-a bătut bine părinţii şi a i-a pus la punct pe vecini, acesta nu s-a liniştit s-a dat şi la poliţiştii din zonă. Pentru că nu au reuşit să-l liniştească şi să renunţe la topor şi cuţit, poliţiştii ne-au solicitat să intervenim.


După minute bune de negocieri, timp în care am fost ameninţaţi ba că ne omoară pe noi, ba că se sinucide, am reuşit să-l imobilizăm şi să rezolvăm cazul. Chiar dacă poate părea ciudat, cele mai grele cazuri sunt chiar cu astfel de oameni, cu dizabilităţi psihice. Devin foarte violenţi şi au un comportament ciudat şi te poţi aştepta la orice e mai rău din partea lor"
, ne-a spus comisarul Tomiţă Lazăr.


Deficitari la logistică


Chiar dacă intervin în cazuri extreme, trebuind ca în orice moment să fie pregătiţi, poliţiştii mascaţi încă mai aşteaptă să primească echipamente de ultimă generaţie.


Potrivit şefului DPIR, acest lucru se va întâmpla curând.


„Mai sunt agenţi care au încă pistoale Makarov. 15 dintre luptătorii noştri au în dotare pistoale austrice Glok, tot de 9 milimetri. Pentru ca antrenamentele pe care le facem în condiţii speciale, de luptă este obligatoriu ca toţi să avem aceleaşi dotări. Aşteptăm să ne vină pistoalele Glok, dar şi mai multe veste antiglonţ", conchide comisarul Lazăr.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite