Focşani: Mircea Petrişor este părintele baschetului focşănean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Petrişor are rezultate de excepţie la nivelul juniorilor
Mircea Petrişor are rezultate de excepţie la nivelul juniorilor

Cunoscutul antrenor a format numeroşi sportivi de valoare şi a obţinut rezultate remarcabile graţie cărora contribuţia sa la popularitatea acestui sport în România este notabilă.Şi-a început cariera de antrenor pe 1 februarie 1980, la Clubul Sportiv din Focşani.

După ce absolvit facultatea, Mircea Petrişor a fost repartizat la şcoala din Domneşti.

La începutul anului, a fost detaşat al Liceul 4, din Focşani. S-a transferat, după puţin timp, la secţia de baschet a CSS Focşani, unde, în cei 29 de ani de carieră, a reuşit să formeze sportivi de mare valoare.


„Timp de 14 ani, am lucrat cu echipele de fete ale CSS Focşani. Am avut, în acest timp, rezultate foarte bune pe plan naţional. Ne-am bătut aproape în fiecare an pentru un loc la turneele finale. Multe dintre sportive au fost selecţionate în loturile naţionale ale României şi au jucat la marile turnee ale Europei",

îşi aduce aminte cu emoţie de primii ani de antrenorat, Mircea Petrişor. Profesorul focşănean a pus bazele unui centru puternic de baschet în zona Moldovei. Vrancea a a promovat multe sportive la echipe cu nume sonor din Liga naţioală.

„Violeta Otavă a fost prima elevă a mea, care a făcut pasul către marea perfomanţă. A fost an, de an, convocată la loturile naţionale de junioare, fiind titulară incontestabilă multă vreme. A reuşit să ia locul patru la Campionatele Europene, medalie de aur la „Concursul Prietenia" şi medalie de argint la Balcaniadă.

După ce a încheiat perioada junioratului, la Focşani, s-a transferat în Liga naţională, la Politehnica Galaţi. Rezultate de excepţie de care trebuie să ne mândrim şi acum, mai ales că astfel de performanţe nu se întâlnesc la tot pasul".

Moroşanu şi Ioan, vicecampioane europene

1989 şi 1990 au fost doi ani de excepţie pentru baschetul feminin focşănean. Două dntre cele mai talentate baschetbaliste ale ţării de la acea vreme, Daniela Moroşanu şi Nicoleta Ioan au făcut parte din echipa de bază, care a reuşit să ia medaliile de argint la Campionatul European de cadete şi medaliile de bronz la Campionatul European de junioare I.

„Daniela Moroşanu şi Ioan Nicoleta au arătat adevăratul potenţial al Vrancei în materie de sport. Componente de bază în loturile naţionale ale României, cele două sportive, nu numai că au reuşit să aducă medalii de la Campionatele Europene, dar au şi făcut furori în partidele din Liga naţională pentru Universitatea Cluj Napoca şi Politehnica Galaţi.

Daniela Moroşanu a fost, multă vreme, căpitanul echipei naţionale de senioare a României, lucru cu care nu se pot mândri mulţi sportivi din judeţul nostru.

Cu echipa sa de club, Universitatea Cluj a reuşit să câştige multe trofee interne şi internaţionale", a mai povestit Mircea Petrişor despre rezultatele elevelor sale. O altă sportivă din Focşani, care a jucat în Liga naţională, este Doina Ţone, aceasta evoluând mulţi ani pentru Ştiinţa Bacău.

întrebări şi răspunsuri

De 15 ani, sunteţi antrenor la băieţi. Ce performanţe aţi obţinut până acum?

Avem un titlu naţional cu echipa de baschet la
Campionatul Naţional al liceelor, dar şi două medalii de argint în cadrul Campionatul Naţional al juniorilor I.

În fiecare an, am avut cel puţin un sportiv la loturile naţionale ale României. De asemenea, peste 15 calificări la turneele finale cu juniorii I, II şi III. Toate aceste rezultate le-am realizat împreună cu colegii mei Mihai Petruţ, Ştefan Munteanu şi Gabi Alexandrescu.

Care sunt cei mai reprezentativi sportivi?


Silviu Vrabie, Andrei Dohi, Cristi Codreanu ,Calotă Popa, Victor Plămădeală, Florin Munteanu, Cătălin Petrşor, Mădălin Dincă şi Emil Stavarache. Componenţi ai loturilor naţionale de juniori. Acum joacă în Liga naţională pentru Poli Iaşi, Steaua Bucureşti, Elba Timişoara, U Braşov, U Craiova şi CSU Sibiu.

Ce îi place

Fiul meu, Cătălin Petrişor joacă acum la Elba Timişoara şi îmi place să merg la competiţii să-l urmăresc. Este component al Lotului naţioal al României şi sunt fericit pentru asta. Îmi mai palce să merg la pescuit, să mă uit la filme de acţiune, dar şi să citesc.

Ce nu îi place

Nu îmi place să lucrez cu copiii leneşi. Jumătăţile de măsură în sport nu-şi au locul. Cine vrea să facă performanţă este binevenit la baschet. Am învăţat că în sport nu poţi face lucrurile de unul singur. Dacă nu lucrezi în echipă eşti un om mort.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite