Focşani: Masa de Crăciun strică socotelile crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livia şi Constanţa au abilităţi în înfăşuratul sarmalelor
Livia şi Constanţa au abilităţi în înfăşuratul sarmalelor

Tot românul se pregăteşte azi pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului iar în aer pluteşte miros de bucate alese.Focşănenii au rămas conservatori în privinţa bucatelor pe care le vor pune pe masă în ziua de Crăciun, având cea mai mare încredere în bucătăria tradiţională.

Toţi oamenii, indiferent că sunt mai săraci sau mai bogaţi, se pregătesc de masa de Crăciun, cu bucate tradiţionale, dar şi feluri de mâncare ceva mai sofisticate.

Aşa că în fiecare casă agitaţia din Ajunul Crăciunului este mai mare ca oricând, mai ales că tradiţia ne arată că de pe masa festivă de Crăciun nu trebuie să lipsească mâncărurile neaoşe din porc şi vinul cel mai bun.

În familia Constanţei Baciu, din Focşani, pregătirile pentru masa de Crăciun sunt pe ultima sută de metri, prilej pentru gospodina casei de a-şi etala calităţile de bucătăreasă desăvârşită.

Anul acesta a avut parte şi de un ajutor de nădejde, în persoana nepoatei sale Livia, care a venit de la Iaşi, unde îşi face doctoratul în filozofie, pentru a petrece Crăciunul la familia Baciu.

Şi nou, şi tradiţional

Cele două gospodine spun că felurile de mâncare care vor fi savurate în ziua de Crăciun, după o perioadă îndelungată de post, conţin atât meniul tradiţional, cât şi unele noutăţi.

"Vom începe cu ceva mai uşor. Am pregătit o salată de ciuperci şi piept de pui cu maioneză. Vom continua cu cârnaţi, muşchi afumat, caltaboşi, tobă şi sarmale, toate făcute în casă de mine şi de Livia. Friptura de porc la tavă o vom servi cu garnitură de cartofi şi musai cu murături", ne spune Constanţa Baciu despre bunătăţile cu care şi-a propus să-şi cucerească membrii familiei.

Gospodina nu a uitat nici de desert, astfel că familia ei se va îndulci în ziua de Crăciun cu salam de biscuiţi şi nuci şi prăjitură "Albă ca Zăpada" cu cremă de lămâie. Ca masa să fie completă, toate aceste bunătăţi vor fi stropite cu o ţuică de pară şi o vişinată naturale făcute la ţară la Paltin şi cu un vin roşu de Nohan din producţia proprie .

Masa de Crăciun, după buget

Cheltuielile pentru masa de Crăciun şi celelalte zile de sărbătoare au secătuit bugetul familiei Baciu de aproximativ 500 de lei. Cea mai mare parte din sumă, 300 de lei, s-a dus pe carnea de porc, restul de bani fiind folosiţi pentru cumpărarea ingredientelor absolut necesare la mâncare, dar şi pentru cumpărarea unui brăduţ care va fi împodobit în seara de Ajun.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite