Focşani: Lucian Tucan este un antrenor de cinci stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Tucan are performanţe remarcabile
Lucian Tucan are performanţe remarcabile

A obţinut zeci de medalii la turneele finale ale Campionatelor Naţionale, pregătind handbalişti de talie internaţională precum, Costică Neagu, Caludiu Ionică şi Remus Chirilă. Înainte de a face handbal, Lucian Tucan a practicat tenisul de masă. Datorită rezltatelor foarte obţinute la nivel naţional, LucianTucan fost selecţionat în reprezentativa României.

La 15 ani, Tucan a spus adio ping-pongul-ui şi s-a înscris la grupa de handbal juniori a clubului Voinţa Focşani. Nu a jucat handbal la nivel înalt, dar a fost fascinat de sportul de pe semicerc.


„Mi-a plăcut mai mult sportul de echipă. Tatăl meu, Manole Tucan, era secretar la AS Voinţa Focşani şi m-a adus la secţia de tenis. Am avut rezultate foarte bune, dar până la urmă handbalul a fost sportul care m-a atras cel mai mult pentru a-mi construi o carieră solidă"
, a spus Tucan.


Profesorul Lucian Tucan şi-a început cariera de antrenor în anul 1978 la Clubul Sportiv Şcolar din Focşani. În cei 31 de ani de carieră, Lucian Tucan a reuşit să se impună în handbalul românesc, rezultatele sale fiind apreciate la nive naţional.


În anul 1984 a format una dintre cele mai puternice echipe de juniori din România, formaţie cu care a reuşit să ia medaliile de bronz la turneul final al Campionatului Naţional a FRH şi medaliile de argint la turneul final al Cluburilor Sportive Şcolare.

Din această generaţie de excepţie a handbalului din România au făcut parte, printre alţii, Costică Neagu, Laurenţiu Manu, Claudiu Stanciu, Adrian Stanciu, Remus Chirilă, Vasile Stanciu şi Claudiu Ionică.


„Costică Neagu a reuşit să ia medalie de bronz cu naţionala României la Praga în anul 1990 şi s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992. Claudiu Ionică şi Costică Neagu au luat titlul naţional şi Cupa României cu Universitatea Craiova, dar şi medaliile de aur la Balcaniada de tineret", îşi aduce aminte cu emoţii profesorl Lucian Tucan.

Zece ani antrenor la Naţionale


Rezultatele obţinute nu au trecut neobservate, conducătorii Federaţiei Române de Handbal numindu-l pe Lucian Tucan la cârma Naţionalelor de cadeţi, juniori şi tineret ale României.


„În cariera mea de 31 de ani, zece am fost antrenor la loturile naţionale ale României. În anul 1984 am fost anterenor la Naţionala de juniori a României, iar în 1985 am condus lotul naţional de tineret cu care am reuşit să iau medaliile de bronz la Campionatele Balcanice din Iugoslavia.

Până în 2003 am mai fost numit la conducerea echipelor de juniori şi tineret cu care am participat la Campionatele Europene şi Mondiale. În anul 2002 am primit titlul de antenor emerit", îşi rezumă activitatea antrenorul Lucian Tucan.

Întrebări şi răspunsuri


Cu ce echipe aţi jucat atunci când eraţi antrenor la Naţionala României?

Am întâlnit selecţionate cu nume în handbalul mondial. Franţa, Rusia, Germania, Norvegia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Suedia, echipe pe care le-am învins la vremea respectivă. Sunt experienţe unice a antrenor.

De ce Vrancea nu mai are handbalişti de mare valoare?

Viaţa s-a schimbat foarte mult. Am 31 de ani de antrenorat şi pot spune că am acumulat o mare experienţă. Sunt din ce în ce mai puţini copiii care vor să facă sport. Stau mai mult la calculator sau în oricare altă parte decât pe terenul de sport. În 1980 copiii se jucau mai mult şi erau mult mai sănătoşi.

Ce îi place

Îmi place muzica celor de la Beatles şi să merg la teatru. Îmi plac lucrurile duse până la capăt. Elevii pe care i-am pregătit au ajuns bine din punct de vedere social. Mulţi au făcut handbal de mare performanţă . Alţii, care nu au jucat la un nivel înalt, şi-au construit o viaţă solidă.

Ce nu îi place

Nu-mi plac oamenii fără coloană vertebrală şi cei care uită că o funcţie este trecătoare. Jumătăţile de măsură nu există în sport. Sportul din Vrancea nu este sprijinit la justa sa valoare, deşi aici s-au format mulţi sportivi foarte buni.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite