Focşani: Locatarii din cartierul Sud sunt sufocaţi de duhoarea fermelor de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Gheorghiu îşi duce copiii la joacă în alte cartiere.
Carmen Gheorghiu îşi duce copiii la joacă în alte cartiere.

Locatarii blocurilor din cartierul Sud au parte de aer respirabil doar pe perioada sezonului rece.Oamenii stau cu geamurile închise iar copiii sunt duşi să se joace în alte cartiere din cauza mirosurilor, care, culmea, întrunesc normele UE.

Locatarii blocurilor din cartierul Sud, cei din ANL- uri în special, au reclamat în repetate rânduri mirosurile urâte ce vin dinspre Avicola SA din comuna Goleşti, dar şi de la tonele de dejecţii împrăştiate sub formă de îngrăşământ, la fermele de porci din comuna Slobozia Ciorăşti, situată la 10 km de Focşani.

Oamenii sunt nevoiţi să stea cu geamurile închise în permanenţă şi să aerisească cu aparatele de aer condiţionat. Asta pentru că mirosul de afară este greu de suportat.

Copiii sunt duşi să se joace în general la ţară la bunici sau în alte cartiere din oraş întrucât dacă ar sta în faţa blocului s-ar îmbolnăvi. „Ne-am săturat dar nu avem ce face pentru că nimeni nu ia nici o măsură. Copiii îi ţinem mai mult pe la ţară pentru că nu vreau să ajung cu ei la spital. Acum avem noroc cu vremea rece că mirosurile grele nu mai au putere să persiste în atmosferă", ne-a spus Carmen Gheorghiu, una dintre locatarele din blocurile ANL din cartierul Sud. O parte din locatari se gândesc chiar să se mute din zonă.

„Totul este aprobat de Uniunea Europeană"

Din nefericire pentru locuitorii blocurilor din cartierul Sud, fermele din împrejurimi lucrează cu toate avizele necesare impuse de lege. „Nu putem amenda administratorii fermelor respective întrucât ei au aviz de mediu şi nu încalcă nici o lege. Practic împrăştie nămolul rezultat din dejecţiile animalelor pe sol ca îngrăşământ şi asta este o procedură recunoscută şi aprobată de Uniunea Europeană. Este vorba de investitori străini. Noi vom încerca să îi convingem să transporte gunoiul pe alte terenuri situate în alte zone. Doar atât putem face. La Avicola era vorba de lichidarea unui depozit care a fost închis", ne-a declarat directorul Gărzii de Mediu, Gheorghiţă Berbece.

Mediul, poluat cu 40 % mai mult în 2009

Focşănenii au respirat fum în loc de aer curat în timpul verii, când groapa de gunoi a fost incendiată. Atunci, CUP Focşani, cel mai mare poluator de mediu în 2009, a fost amendat cu 50.000 de lei.

Şi compania de telefonie mobilă Cosmote a primit sancţiuni de 1.300.000 lei deoarece a defrişat fără aviz o parte din aria protejată „Măgura Odobeşti" pentru instalarea unui releu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite