Focşani: Infractorii înfruntă poligraful cu băutură şi pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul cuprinde 10 întrebări şi poate dura şi opt ore
Testul cuprinde 10 întrebări şi poate dura şi opt ore

Încălcarea instrucţiunilor sau modificarea respiraţiei sunt doar câteva dintre metodele prin care suspecţii păcălesc aparatul. Cele mai dificile cazuri de furt, viol sau tâlhărie sunt rezolvate cu ajutorul testului poligraf. Rata de precizie a acestor evaluări este de 95%.

Nu mai puţin de 125 de infractori au fost examinţi cu testul poligraf pe parcursul anului trecut, de două ori mai mulţi faţă de 2008, când 68 de persoane au fost supuse unei astfel de expertize. Însă, cifra s-a dublat deoarece cu poligraful de la IPJ Vrancea au fost testaţi şi suspecţii din judeţul Vaslui.

O bună parte dintre aceştia, în special cei vinovaţi, s-au dovedit a fi foarte inventivi, reuşind să găsească diferite metode de fentare a poligrafului.

„Metodele prin care subiecţii încearcă să păcălească aparatul sunt diverse, de la modificarea respiraţiei sau mişcările musculare repetate până la nerespectarea indicaţiilor date de mine", declară Alina Dobrin, psihologul care se ocupă de aceste evaluări.

Nu lipsesc nici cazurile în care infractorii vor să păcălească testul prin consumul de alcool sau medicamente, de obicei calmante şi sedative.
Însă, toate aceste tentative sunt cu uşurinţă depistate de către specialist şi catalogate drept indicii sigure de minciună, deoarece suspecţii sunt monitorizaţi continuu pe perioada testului.

„Tensiunea şi transpiraţia de la nivelul degetelor sunt elementele care îmi sugerează că suspectul nu vrea să spună adevărul. De exemplu, dacă persoana evaluată a consumat alcool, tensiunea creşte, iar dacă a luat medicamente tensiunea scade", mai spune specialistul Alina Dobrin, care a concluzionat că din totalul de 125 de subiecţi testaţi anul trecut, 60 minţeau.

Violatorii şi criminalii nu scapă de test

Tipurile de infracţiuni pentru care se solicită examinarea cu testul poligraf sunt dintre cele mai variate: de la furt, tâlhărie, viol sau vătămare corporală, până la omor şi tentativă de omor.

Au fost evaluaţi atât tineri de 18 ani, cât şi octogenari, persoane fără nicio clasă, dar şi oameni de afaceri.

Sunt testaţi cu poligraful toţi cei care au comis o faptă deosebit de gravă, indiferent de vârstă, studii sau poziţie socială. Tot ceea ce urmărim noi este aflarea adevărului", adaugă ofiţerul psiholog Alina Dobrin.

Durata examinării nu este strictă

Potrivit specialiştilor, examinarea durează minim o oră, dar se poate prelungi până la şase şi chiar opt ore, în funcţie de subiect. Pe parcursul testului, suspecţii trebuie să răspundă la maxim zece întrebări, care se repetă în medie de trei ori.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite