În 2010, scumpirile vor condamna la înfometare mii de focşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul an vine cu un val de scumpiri
Noul an vine cu un val de scumpiri

Preţurile la alimente, carburanţi, ţigări şi alcool vor creşte cu până 30 % de la 1 ianuarie. Deprecierea leului şi majorarea accizelor sunt principalele cauze ale noului val de scumpiri.

Deşi numărul şomerilor din Vrancea creşte de la o zi la alta, ajungând deja la aproximativ 9000, mâncarea, carburanţii, ţigările, băuturile alcoolice, dar şi diverse servicii vor costa mai mult.

De la 1 ianuarie, carnea, mezelurile, lactatele dar şi alte alimente se vor scumpi chiar şi cu 30 de procente. „Ce avem deja pe stoc va rămâne la acelaşi preţ, dar vom fi nevoiţi să scumpim odată ce intră în magazin marfa cu noile preţuri de la furnizori. Am înţeles că vom primi marfa cu 20 - 30 % mai scumpă. La carnea de vită, chiar cu 50 %. Noi o vom vinde tot aşa de scumpă deoarece ne păstrăm marja de adaos de 3 - 15%. Clar, va fi un declin mai mare pe piaţă decât în 2009. Aceste scumpiri vin ca urmare a instabilităţii politice, datoriile mari pe care le are ţara, dar şi din cauza legislaţiei slabe", ne-a declarat Liliana Zanfir, administratorul lanţului de supermarketuri Zanfir.

Şi carburanţii vor fi mai scumpi cu 20%. Dacă în prezent, un litru de benzină costă 4 lei, de la 1 ianuarie şoferii vor trebui să scoată din buzunare nu mai puţin de 4,8 lei.

Majorarea accizelor face ca preţul ţigărilor să fie mai mare cu aproximativ 35 %. Fumătorii vor trebui să dea 10 lei pe un pachet de ţigări, după ce preţul acestora a crescut treptat în ultimele luni.

Focşănenii vor fi nevoiţi să facă economie şi la energie electrică începând cu anul viitor, deoarece facturile vor fi mai „umflate" cu până la 30 %.

Consumatorii, nemulţumiţi de scumpiri

Valul de scumpiri îi sperie pe focşăneni, mai ales pe cei care se întreţin doar dintr-un salariu minim pe economie sau din şomaj. Şi pentru pensionari se anunţă vremuri grele. „Mă străduiesc să trăiesc de azi pe mâine. Sper să nu se scumpească şi pâinea că la carne o să mai renunţ. Sunt la pensie şi nu am nicio bucurie, trebuie să duc grija zilei de mâine", spune Costel Plantos.

Şi dependenţii de tutun îşi vor micşora raţia zilnică de ţigări deşi probabil că vor fi nevoiţi să renunţe la viciu. „O să încerc să mă las de fumat. Oricum, nu sunt de acord cu aceste scumpiri.

Cei de la conducere nu se lasă până nu aduc şi la noi preţurile occidentale, dar salariile nici nu se compară. Ar trebui să se facă o grevă fiscală, să nu se mai plătească nicio taxă", spune revoltat Costel Olteanu, venit din Italia pentru a-şi petrece sărbătorile acasă.

Focşănenii care au maşini, dar venituri mai modeste, vor fi nevoiţi să le mai lase în garaj în condiţiile în care carburanţii se scumpesc. „O să merg cu maşina cât mă ţine buzunarul", spune Marian Avram.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite