Focşani: ITM a depistat 15 angajaţi la negru într-o săptămână / Cele mai multe nereguli au fost găsite la firmele de construcţii şi la saloanele de masaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară a sporit munca la negru şi reclamaţiile pentru neplata salariilor. Numai săptămâna trecută, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a dat amenzi de aproape 50.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru că nu mai au bani să plătească dările la stat, cei mai mulţi patroni folosesc forţa de muncă la negru.

Pentru că nu mai au bani să plătească dările la stat, cei mai mulţi patroni folosesc forţa de muncă la negru. "Săptămâna trecută am găsit 15 persoane care lucrau la negru. Cele mai multe nereguli au fost găsite în domeniul construcţiilor dar şi la câteva saloane de masaj. Am dat amenzi de 48.000 de lei însă era mai bine cu banii aceştia ca patronii să plătească actele necesare pentru angajaţi să le asigure şi lor o protecţie socială, o pensie. Dacă nu dăm amenzi, acest fenomen nu se stopează. E un cerc închis", ne-a declarat Victoria Diaconu, directorul ITM Vrancea.

160 de petiţii pentru neplata salariilor

Munca la negru nu este singura problemă ce figurează în evidenţele inspectorilor de la ITM ci şi neplata salariilor. Aşa cum era de aşteptat, în 2010 au fost înregistrate cele mai multe reclamaţii pentru neplata salariilor sau achitarea acestora cu întârzieri chiar şi de două luni. De la întâi ianuarie au fost depuse la inspectoratul din Vrancea 160 de astfel de petiţii.

"10 % din reclamaţiile pe care le primim în fiecare lună sunt pentru neplata salariilor. Şi aici, domeniul cel mai mult vizat este cel din construcţii. Noi nu putem acţiona decât să dispunem în scris patronului să dea salariile pentru că aşa îl obligă Codul Muncii. Dacă nici aşa nu dă salariile, nu putem decât să îi îndrumăm angajaţii către instanţă. Avem şi reclamaţii colective, s-a cunoscut într-adevăr o creştere în acest an a petiţiilor de acest gen", mai spune Victoria Diaconu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite