Focşănenii au găsit o nouă metodă de a mânca sănătos şi ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focşănenii ţin în coteţe amenajate chiar şi păsări sau animale, ca adevăraţii fermieri. Banii puţini dar şi dorinţa de a mânca sănătos îi face pe locuitorii din blocurile de beton să planteze adevărate grădini pe spaţiile dintre imobilele cu etaje.

Garabet Perişoară are 83 de ani şi tocmai a început lucrările în grădina din spatele blocului. A sădit aproape 50 de soiuri de legume. Înarmat cu toate uneltele necesare, a sădit de toate. De la ceapă, usturoi, ţelină, morcov şi roşii până la dovlecei, ardei, cartofi şi chiar viţă de vie.

Din grădina la care trudeşte din primăvară până toamna, îşi asigură traiul de zi cu zi. „Cum dă căldura ies cu săpăliga să pregătesc terenul şi apoi pun răsadurile pe care le ţin din vreme pe balcon. Am aproape 50 de soiuri de legume. Vreau să plantez şi pepeni ca să am la vară. Te ajuţi cu banii pentru că de aici mănânci luni bune", spune bătrânul.

image

Mâncare eco

Un alt aspect al grădinarilor de la oraş este faptul că legumele pe care şi le plantează în spatele blocului sunt ecologice, nu au picătură de chimicale. „Eşti sigur pe ce mănânci. Eu nu pun nicio soluţie care ar putea fi dăunătoare pentru organism, aşa cum le găseşti în comerţ. Pe piaţă nu mai ai de unde cumpăra sănătos", ne-a mai spus Garabet Perişoară.

Pentru a-şi păstra legumele şi în timpul iernii, omul şi-a construit până şi un beci, tot în grădina din spatele blocului, aşa cum se poartă la gospodăriile vechi de la ţară. „Trebuie să le depozitezi undeva, că altfel se strică şi se alege praful de munca ta şi nici nu mai ai ce mânca", spune gospodarul.

image

„Este foarte bine că se chiverniseşte şi mai ales că mănâncă sănătos", spun vecinii bătrânului.

Unii focşăneni cresc chiar animale şi păsări lângă bloc, cărora le dau în fiecare zi drumul în grădiniţe din coteţele amenajate tot lângă blocuri.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite