Focşani: Gabriel Răuţă, actorul care provoacă Hollywood-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A apărut în pelicule alături de Demi Moore, Woody Harelson şi Marcel Iureş şi este curtat de regizorii străini. Are şi o dezamăgire: joacă foarte rar la el acasă, la Teatrul din Focşani.

Drumul în actorie a lui Gabriel Răuţă a început la un festival de teatru pentru elevi, cunoscutul „STEV", la îndrumarea unui profesor de literatură. Pregătit de marii Catrinel Dumitrescu şi Emil Hossu, Gabriel este fără doar şi poate una dintre stelele actoriei româneşti.

Nu de mult, a jucat în „Bunraku", o peliculă internaţioanlă în care din distribuţie au făcut parte şi Demi Moore, Josh Hartnett, Ron Perlman, Woody Harelson şi nu în ultimul rând, Marcel Iureş şi Gabriel Spahiu, actori români de care este mândru.

image

Filmul este o îmbinare între western şi samurai cu efecte speciale de ultimă oră.

Un rol important l-a avut în cunoscutul „Pa-ra-da", filmul italian regizat de Marco Pontecorvo, un nume mare în lumea filmului de lung metraj. Filmul a fost premita la Festivalul de Veneţia din 2008. Coproducţia este bazată pe o poveste reală şi pune în prim plan un clown ce ajunge în România în 1992, după căderea regimului Ceauşescu.

Gabriel este asistentul social care încearcă să îi înfrâneze avântul clown-ului Miloud ce speră să le o fere o viaţă mai bună copiilor fără casă din România. Pe parcursul filmului, asistentul cinic pe numele Mihai începe să creadă în schimbare.

Actorul a încheiat prietenii strânse cu echipa de la „Pa-ra-da" cu care ţine legătura şi acum.

„Teatrul te ţine om viu"

Încântat şi cu mult succes în lumea filmului, Gabriel iubeşte în schimb teatrul. Este latura pentru care s-a format şi este de părere că nu va renunţa niciodată.

„Teatrul te ţine om viu dacă tu ca individ ştii să îţi foloseşti resursele. Important ca actor este să creezi o punte de adevăr, de rezonanţă între tine şi public ca să dispară făţărnicia, pentru că noi jucăm nişte roluri ale altcuiva, şi să se transforme în sclipiri. Dacă la film mai reiei, faci duble, pui stop, în teatru trebuie să fii mereu în priză. Ai intrat în spectacol şi mergi până la capăt, publicul nu te aşteaptă", ne mărturiseşte Gabriel Răuţă câteva din sentimentele sale pentru ce înseamnă teatru.

Tânărul actor regretă că la Focşani a jucat o singură dată, în afară de cele două spectacole STEV din timpul liceului, în care a debutat.

„Cu părere de rău o spun, la Focşani am jucat o singură dată, piesa „Bigudiuri" de Mini Brădescu, regizată de Radu Nechifor şi în care am jucat cu multă încântare alături de Catrinel Dumirescu, Luminiţa Gheorghiu şi Anca Sigartău. Atunci am jucat la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia".

La Focşani voi juca de câte ori voi fi chemat şi mă gândesc ca în a doua parte a vieţii să vin să stau acolo o bucată de timp", ne-a spus cu nostalgie actorul.


Teatru de improvizaţie

Printre activităţile pe care le desfăşoară zi de zi, Gabriel joacă şi teatru de improvizaţie, gen greu de interpretat, aflat la început la noi în ţară.

„Fac parte de doi ani dintr-un comedy show. Aici spectacolele sunt unice, dacă vine acelaşi public, nu se plictiseşte pentru că de fiecare dată e altfel, practic improvizezi pe loc. La început m-am temut de acest gen, dar contează mult pregătirea actorului. Noi avem şedinţe frecvent pentru a ne ţine în formă pentru treatrul de improvizaţie", ne-a explicat Gabriel.

Întrebări şi răspunsuri:

Planuri individuale în teatru?

Da. Pregătesc un recital de teatru după romaul „Conchistadorul" de romancierul portughez Almeida Faria. Este vorba de un specatcol recital. Toţi actorii ne dorim să avem, pe lângă piesele pe care le jucăm cu toţii, un recital de teatru, ceva cu care să rezonăm. Acest roman este despre diferenţa dintre destinul omului şi aşteptările celor din jurul lui, nu neapărat ale lui. Ca atunci când părinţii vor să te faci avocat şi tu te faci actor, de exemplu.

Vorbeşti de film pentru viitor?

Da, dar deocamdată nu este nimic stabilit. Am dat nişte probe pentru un film italian care se va filma în această vară aici, în România, şi încă nu am un rezultat.


Ce-i place:

Îmi plac John Malkovich, schiul, tehnica IT de ultimă generaţie, oamenii cu simţul umorului, Borges, vestimentaţia colorată, Cirque du Soleil, capşunile şi bicicleta mea Electra.

Ce nu-i place:

Nu îmi plac spectacolele de teatru făcute de oameni fără umor şi fără talent. Nu îmi place că multă lume încearcă să mă convingă să îmi deschid cont pe Facebook. Nu îmi place că ajung rar acasă la Focşani, că nu apuc să mă întâlnesc cu prietenii atât de des cât mi-aş dori, nu îmi place ce văd la majoritatea televiziunilor din România şi că nu cânt la niciun instrument muzical.

Profil:

NĂSCUT. 5 mai 1977, Focşani
STUDII. Facultatea de Arte -Teatru Universitatea "Hyperion"Bucuresti, Masterat Universitatea Naţională de Artă
Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucuresti.
OCUPAŢIE. Actor la Teatrul Nottara din Bucureşti
PASIUNI. Literatura

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite