EXCLUSIV/ Militar întors din Afganistan: "Mie eroismul mi-a oferit doar mutilarea pe viaţă..." (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fruntaşul Buturugă s-a sprijinit în cârje pentru a participa la ceremonial alături de colegi.
Fruntaşul Buturugă s-a sprijinit în cârje pentru a participa la ceremonial alături de colegi.

Fruntașul Constantin Buturugă din cadrul Brigăzii 282 infanterie mecanizată a rămas infirm în urma unei explozii de grenadă. Militarul a fost victima unui atac insurgent în Afganistan. S-a trezit cu călcâiul retezat iar de șase luni merge sprijinit în cârje sau în scaun cu rotile.

S-a întâmplat în noaptea de patru spre cinci septembrie 2009, când Constantin asigura paza în postul Fob Varnner din Kalat, împreună cu colegul său Florin Drehluță, în cadrul misiunii de menţinere a păcii în Afganistan iulie 2009 - ianuarie 2010.

FOTOGALERIE AICI

La miezul nopții, fruntașul Buturugă a anunțat prin stație că a auzit trei focuri de armă. După numai câteva minute, cădea ca secerat la pământ.

Citiți și: Militarii români repatriaţi din Afganistan au primit onorul la Focşani

O grenadă aruncată în post i-a explodat sub piciorul stâng și i-a retezat călcâiul. Lovitură de AG - 7. „Am simţit o usturime foarte puternică şi mi-am pierdut vederea. M-am trezit după două zile la spitalul din Germania", ne-a povestit fruntaşul cruntele momente.

Morfina, medicament de bază

După lovitură, a urmat chinul. Constantin a fost preluat de medici şi dus la spitalul din Kandahar, apoi în Germania.

A suferit şapte operaţii pentru a i se reconstrui piciorul. La doar 30 de ani, este dependent de cârje şi de scaunul cu rotile. „Călcâiul este refăcut cu muşchi, nervi şi grefă de piele pe care le-au luat de la gambă. Nu am voie să îl forţez. Simt tija pe care o am în picior şi şurubul până în vârful creierului. Nu doare însă ca la început când îmi dădeau morfină, medicamentul de bază la soldaţi", ne-a mărturisit Constantin la ceremonialul de repatriere a celor 900 de militari români din Afganistan ce a avut loc vineri.

Diplomele primite la ceremonialul de repatriere nu îi aduc satisfacţie, pentru că nu va mai putea lupta niciodată.

Iar banii, 70 de euro pe fiecare zi de misiune, i-au ajuns cât să îşi achite creditele la bănci cu care a cumpărat câteva electrocasnice înainte să plece.

„Tati avea nişte bătături la picioare"

Constantin a mai fost într-o misiune internaţională în 2006, în Irak. Acum a venit acasă schilodit, pe targă.

Soţia lui, Alina, îi este însă alături. „Îmi era frică să ma uit la ştiri, sa nu aud de militari răniţi. Am aflat doar când mi-a zis el la telefon. Mi s-a făcut rău pe loc dar am zis că indiferent cum este, voi fi alături de el", ne-a spus Alina.

Băieţelul celor doi, Alexandru, are şase ani, dar nu ştie că tatăl său a fost rănit în luptă. „Mami mi-a spus că tati are nişte bătături la picioare. El s-a dus acolo să se lupte cu talibanii răi care dau foc la case", ne-a împărtăşit micuţul câteva din cunoştinţele sale despre misiunile tatălui său.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite