Focşani: Florinel Agafiţei este un perseverent indianist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florinel Agafiţei şi-a dorit de mic să devină scriitor
Florinel Agafiţei şi-a dorit de mic să devină scriitor

Şi-a dorit de mic să devină scriitor, dar marea sa pasiune este legată de India, civilizaţie pe care a avut privilegiul să o cunoască la ea acasă. Profesorul de istorie şi filozofie Florinel Agafiţei este singurul vrâncean aplecat către studiul limbii, culturii şi civilizaţiei indiene şi, totodată, deţinătorul unei impresionante biblioteci de indianistică, cu cărţi unicat în ţară.

Legătura sa cu India este veche, mărturisind că încă din copilărie a fost atras de lecturarea unor cărţi care povesteau despre această fascinantă zonă a lumii.


„Prima carte pe care am citit-o s-a numit Ramayana. A fost ceva extraordinar. Apoi am citit tot ce a scris Mircea Eliade. El este mentorul meu spiritual, neoficializat, care m-a ghidat în cunoaşterea indiană
", mărturiseşte Florinel Agafiţei.


Perioada studenţiei i-a amplificat dorinţa de a cunoaşte cât mai multe despre India, această aspiraţie fiindu-i insuflată de profesorul său de sanscrită, Marin Constantin, cu care păstrează o bună colaborare.

De altfel, teza sa de doctorat se intitulează „Simbol şi simbolizare indiană în sculptura lui Constantin Brâncuşi", o lucrare de simbioză între estetică, etică şi filozofie.


O altă lucrare scrisă de autor care reflectă cunoştinţele sale vaste în acest domeniu este „Accepţiunea indiană a simbolului în opera lui Mihai Eminescu", carte cu care a luat marele premiu la un concurs naţional de eseu. Literatura sa de sertar cuprinde foarte multe titluri despre indianism, recunoscând însă că piaţa livrescă din România nu pare interesată de astfel de scrieri „cifrate".


Din acest motiv, speră ca o mână de ajutor să primească din partea Ambasadei Indiei, cu ai cărei reprezentanţi are o relaţie privilegiată.

Autodidact în sanscrită


„Prin Ambasada Indiană am obţinut pe când aveam doar 32 de ani o bursă în India, de patru luni de zile. Este o perioadă fascinantă a vieţii mele, despre care fac vorbire într-o carte pe care a intitulat-o „India, dragostea mea", care sper să apară cât mai repede pe piaţă
", precizează Florinel Agafiţei.

Profesorul este autodidact în ceea ce priveşte limba sanscrită, limbă oficială a Indiei, posedând cunoştinţe solide de gramatică, scriere sau intonaţia acestei limbi, dicţionarul de sanscrită fiindu-i tot timpul un aliat de nădejde.


Preocupările lui Florinel Agafiţei nu se rezumă doar la munca de la catedră şi la pasiunea pentru indianistică, acesta fiind şi un apreciat scriitor, cinci dintre cărţile sale scrise în diverse registre, de la eseu, la ficţiune sau memorialistică, fiind premiate la nivel naţional.




Cei place

Când am timp şi linişte sufletească îmi place să scriu, să pictez, să deschid o carte bună de indianistică, să descifrez un mic text sanscrit din care să am nişte revelaţii extraordinare. Îmi place să fiu un perfecţionist în tot ceea ce fac şi pretind acelaşi lucru şi de la semenii mei.

Ce nu-i place


Nu-mi place impostura, făţărnicia, egolatria, oportunismul dus la extrem, vedetismul de doi bani, tot ceea ce este murdar din partea celor care compun fiinţa umană.

Întrebări şi răspunsuri

Se spune despre dumneavoastră că sunteţi şi un pasionat pictor?


După doctorat, am avut o propunere de a ocupa o catedră la Universitatea de Arte Frumoase din Iaşi. Nu a fost să fie, aşa că atunci când am timp liber pictez. Este o refulare a mea. Am desene miniaturale în creion şi pictez în ulei, doar pentru mine.


Despre proiectele de viitor ce ne puteţi spune?


Proiectul meu principal este să supravieţuiesc în România contemporană şi să am un loc de muncă. Dacă această societate mă va constrânge din toate părţile şi mă va pune în situaţia să nu-mi mai pot continua activitatea pentru care m-am pregătit decenii mă gândesc foarte serios să emigrez.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite