Focşani: Firmele datornice aduc profituri fabuloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru cei care şi-au închis magazinele, vânzarea afacerii e soluţia ideală.
Pentru cei care şi-au închis magazinele, vânzarea afacerii e soluţia ideală.

În ziarele şi site-urile locale au apărut anunţuri prin care vrâncenii îşi arată interesul să cumpere firme cu datorii. Cumpărătorul unei astfel de societăţi ia un comision care variază între 10 şi 30% din valoarea datoriilor. Mai apoi, revinde firma unei firme offshore, obţinând un profit de câteva mii de euro.

Cele mai multe dintre anunţuri sună sec: cumpăr sau preiau firme cu datorii la furnizori, bănci, leasing, bugetul de stat, indiferent de sume.

Preţul este cuprins între 50 şi 5.000 de euro, perfect legal, fără ca fostul administrator să mai aibă vreo responsabilitate.

Acest lucru îi face şi pe vrânceni să intre în astfel de combinaţii.

Costi Pavel este un focşănean angajat la o firmă de consultanţă care intermediază astfel de afaceri. "Vrancea este unul din judeţele în care se mişcă astfel de afaceri. Pe criza aceasta, multe fime au datorii foarte mari, unele intrând chiar în faliment. Sunt clienţi de-ai noştri care sunt interesaţi să cumpere societăţi care au acumulat datorii la diverşi şi chiar la stat. Tranzacţia se face imediat, comisionul este negociabil şi toată lumea este mulţumită. Cel mai fericit este fostul administrator, care scapă de datorii", ne-a spus Pavel.

Acesta recunoaşte că la începutul lunii ianuarie a avut un client din Bucureşti care a cumpărat o fimă din judeţul Vrancea ce avea datorii de ordinul a sute de mii de euro.

Pasul doi în mecanismul afacerii este revânzarea de către noul patron a acţiunilor firmei falimentare către a societate offshore. "Avantajele firmelor înregistrate în paradisuri fiscale îi fac pe vrânceni să uite de afacerile propriu-zise. Aici găsesc facilităţi fiscale prin impozite foarte mici faţă de ceea ce aveau în România. În unele ţări unde există astfel de paradisuri fiscale nici nu este cerută depunerea unui bilanţ contabil. Îţi este garantată confidenţialiatatea operaţiilor financiare, dar şi a acţionarilor. La tranzacţia pe care o realizează o firmă din România nu se percep niciun fel de taxe sau impozite", recunoaşte Costi Pavel.

La un singur notariat, 24 de tranzacţii pe an


Vânzarea afacerilor i-a ajutat pe mulţi vrânceni să scape de societăţile neprofitabile şi mai ales de datorii.

Pe de altă parte, şi cumpărătorul stă liniştit cu o firmă offshore care îi ascunde identitatea. "În luna inuarie am avut două sau trei cazuri. Nu am stat să le fac o evidenţă clară la ora asta. În 2009 am avut cam două situaţii pe lună", ne-a spus Lucia Pârcălăbescu, notar public.

Există şi site-uri care te ajută să scapi de povara datoriilor: scapidedatorii.com, preluamfirme.ro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite