Focşani: Fac afaceri în familie pentru a nu mai plăti impozitul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de focşăneni speră să-şi salveze afacerea
Mii de focşăneni speră să-şi salveze afacerea

Patronii îşi transformă firmele în Persoane Fizice Autorizate pentru a scăpa de taxele impuse de stat.Numărul Persoanelor Fizice Autorizate în Focşani a crescut cu peste 60 la sută, iar numărul micilor întreprinzători a scăzut cu peste 50 la sută în anul 2009 faţă de anul 2008.

La 1 februarie 2010 în Vrancea erau activi peste 12.000 de comercianţi din care aproape 4.800 persoane fizice şi peste 7.000 de persoane juridice. Firmele vor plăti de la 1 mai 2010 un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei pentru venituri de peste 129 milioane lei. Unii au găsit soluţii de compromis.


"Am falimentat firma pe care o aveam de mai bine de 10 ani pentru a mă constitui în Persoană Fizică Autorizată. Fac acelaşi lucru numai că nu mai dau la stat o grămadă de bani. Marfa pe care eu o am se vinde bine la tâguri. Mă plimb prin toată ţara şi banul este muncit cu multă sudoare.

Este marfă din zona judeţului nostru. Linguri de lemn, dar şi alte lucruri pe care am învăţat să le fac de la "moşii" mei. Eu am ales această soluţie pentru a-mi întreţine familia. Am doi copii pe care trebuie să-i ţin la şcoală şi nu îmi permit să ies la pensie aşa devreme", a spus omul de afaceri focşănean.
"Ne roagă să ne desfiinţăm"


Ion Roman, preşedintele IMM-urilor din Vrancea, le ia apărarea colegilor săi: "Statul nu mai ştie ce să ne facă şi ne bagă în fiecare zi alte taxe. S-a ajuns la peste 500 de taxe şi impozite. Statul ne-a prins ca într-o menghină. În loc să ne încurajeze pentru a aduce mai mulţi bani la buget, ne face să ne desfiinţăm".
Unul din cinci comercianţi a dispărut din economia vrânceană.


Registrul Comerţului arată că numărul firmelor suspendate a crescut de 30 de ori faţă de anul 2008: de la 147 la peste 2.500 în 2009. Şi numărul dizolvărilor voluntare s-a dublat anul trecut faţă de 2008. Peste 3.000 de firme din Vrancea s-au închis în anul 2009, de şase ori mai mult decât în anul 2008.

Îşi mută afacerea în alte ţări

În afara constituirii în Persoane Fizice Autorizate sau în întreprinderi individuale , focşănenii au mai găsit o a treia soluţie la fel de ingenioasă. Focşănenii iau în calcul şi transferul sediului social şi al activităţii în alte ţări, precum Ungaria sau Bulgaria, ţări cu o cotă unică de 10 la sută.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite