EXCLUSIV Focşani: Şcolile se desfiinţează, elevii de la ţară sunt puşi pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii rămaşi fără şcoală vor face kilometri ca sa înveţe carte
Elevii rămaşi fără şcoală vor face kilometri ca sa înveţe carte

Pentru că multe clase din mediul rural nu întrunesc numărul minim de 30 de elevi, mai multe şcoli vor fi desfiinţate.Şcoala cu clasele I-IV din satul Tinoasa, comuna Dumitreşti, unde învaţă doar 12 elevi, este pe lista neagră. În aceeaşi situaţie se află şi unitatea din Lăstuni, care are 15 elevi .

Învăţătorii şi elevii acestor şcoli urmează să fie directionaţi către unităţi de învăţământ din comuna Dumitreşti, aflată la 11 kilometri distanţă. "La ora aceasta nu putem spune cu exactitate câte şcoli din judeţul nostru vor fi închise. În zona Dumitreşti ar putea să fie probleme. Sunt şcoli cu puţini copiii şi aceştia vor trebui să meargă la şcolile din Dumitreşti. Câteva şcoli şi norme didactice vor fi comasate. Sunt 266 de norme didactice şi maximum două-trei şcoli care vor fi închise", a spus Iordache Bostan, inspectorul general al ISJ Vrancea.

Primarul comunei Dumitreşti, Sandu Crintea, spune că nu a primit nici o decizie oficială privind comasarea unor şcoli din zona respetctivă, dar recunoaşte că sunt probleme de câţiva ani. "Sperăm să scăpăm doar cu şcoala din Tinoasa. Acolo sunt doar 12 elevi de clasele I-IV şi un singur învăţător. Este la 11 kilometri de Dumitreşti. Va trebui ca transportul copiilor să-l efectuăm noi. Este o zonă în care în iarnă grea nu se poate intra nici cu un jeep 4X4", ne-a declarat edilul.

Revoltaţi de situaţie

Părinţii sunt îngrijoraţi de situaţia copiilor în cazul în care şcolile din această zonă a Vrancei vor fi închise. "S-a ajuns prea departe. Nici în vreme de foamete nu se întâmpla să desfiinţeze şcoli. În loc să lase copii la şcolile din localităţile lor îi mai ţine şi pe drumuri. Sunt distanţe mari până la şcolile din comune şi fără maşină nu pot ajunge la timp la ore", a spus Tatiana Prodan, mama unui copil care învaţă la şcoala din Tinoasa.

Buget în funcţie de numărul de elevi

Începând din 2010, şcolile vor avea bugetul în funcţie de numărul de elevi care le trece pragul. În cazul învăţământului primar, o şcoală din mediul urban va primi 2.180 de lei anual per elev, iar una din mediul rural, 2.597 de lei per elev.

La învăţământul gimnazial, în mediul urban, o unitate şcolară ar urma să primească 2.857 de lei anual per elev, iar în mediul rural, 3.497 de lei per elev. Liceele de profil teoretic vor primi, atât în mediul rural, cât şi urban, câte 2.713 lei anual pentru fiecare elev înscris, iar la cele cu profil tehnologic, suma va fi de 2.952 de lei.

Şcolile de arte şi meserii din mediul urban vor primi sume cuprinse între 3.129 de lei şi 3.403 lei anul, pentru fiecare elev.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite