Focşani: Concedii medicale date pe ochi frumoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au dat sancţiuni care depăşesc 20.000 de lei medicilor specialişti şi de familie din judeţ. 100 de controale în cabinetele a 80 de medici de familie şi specialişti din Vrancea au scos la iveală nereguli grave în eliberarea concediilor medicale.

Din cei 160 de medici de familie din judeţ, 25 au fost amendaţi cu sume cuprinse între 80 de lei şi 1.200 de lei pentru modul defectuos în care au prescris anumite analize medicale pacienţilor înscrişi pe listă. Suma totală a amenzilor depăşeşte 20.000 de lei.

Aviz epidemiologic fals

De asemenea, inspectorii din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au mai sancţionat contravenţional cu avertisment alţi 11 medici. Pe lista neagră a medicilor amendaţi se află şi medicul Lucreţia Vasile care recunoaşte că a avut o slăbiciune şi a greşit când a emis un aviz epidemiologic la insistenţele unor părinţi.

"Ar trebui însă să se ţină o legatură mai strânsă cu noi medicii, pentru a ne informa ce avem voie şi ce nu avem voie să facem. Totul a plecat de la înscrierea unui copil la grădiniţă. Acei părinţi s-au dus cu avizul epidemiologic la un laborator pentru a realiza analizele care nu erau gratuite", spune medicul în cauză.

"Amenda e exagerată"

Doctoriţa nu a contestat amenda pe care a primit-o, dar spune că suma este mult prea mare.

"Amenda de 1.200 lei mi se pare exagerată, mai ales că greşeala aparţine în primul rând părinţilor care s-au dus să facă acele analize fără a plăti. La un cabinet ca al meu nu se fac încasări lunare de peste 8.000 de lei, deci amenda reprezită mai mult de 10 la sută din ce venituri avem lunar", recunoaşte doctoriţa.

Un oraş de bolnavi închipuiţi

Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a decontat de la începutul acestui an concediile medicale a peste 13 mii de vrânceni. 1.665.892 de lei a plătit Casa de Asigurări de Sănătate pentru concediile medicale luate de vrânceni în acest an, cu mai mult de 650.000 de lei în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Ultima găselniţă a focşănenilor este să-şi ia concediu medical şi în perioada şomajului. În Vrancea, peste 350 de şomeri s-au îmbolnăvit peste noapte. În acest caz, ei nu primesc indeminizaţia de şomaj, ci aproape 90 la sută din salariul pe care îl aveau înainte de a fi daţi afară de la firma unde au lucrat.

"Cei care vin cu astfel de scutiri medicale au avut funcţii de conducere şi preferă să rămână cu salariul aproape întreg decât să ia o indenmizaţie modestă de şomaj", susţine Viorel Vrabie, inspector CAS.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite