Focşani: Cătălin Voicu este o mare speranţă a atletismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin a câştigat multe concursuri în cariera sa
Cătălin a câştigat multe concursuri în cariera sa

Campion naţional la proba de 800 de metri plat, în acest an a reprezentat România la Campionatul Mondial de cadeţi din Italia.

Se antrenează la Focşani sub îndrumarea profesorului Gheorghe Alexandrescu.

Unchiul lui Cătălin Voicu este Paul Copu, cel mai mare sportiv din istoria atletismului vrâncean. Paul Copu a reprezentat România la Olimpiadă, la Mondiale şi la Europene, în anii 1970.

Tânărul atlet focşănean îi calcă serios pe urme unchiului său şi speră chiar să-i depăşească performnaţele. În vârstă de 16 ani, Cătălin-Valentin Voicu a participat, anul acesta, în Italia, la Campionatul Mondial de atletism pentru cadeţi, unde a obţinut un rezultat notabil dacă ţinem cont că a fost prima competiţie de mare anvergută din cariera sa.

A dovedit că are calităţi de mare atlet încă de la primele antrenamente. Cătălin-Valentin Voicu este un sportiv „de rasă", care, prin performanţele sale, a uimit lumea bună a atletismului românesc. Încă de la primele curse de 800 metri plat, a reuşit să îndeplinească baremul pentru Campionatul Mondial.

"M-am apucat oficial de atletism abia în luna mai a anului 2008. După numai o lună de zile, am reuşit să mă clasez pe locul al treilea în cadrul Campionatului Naţional al României, la proba de 800 de metri. 2009 a fost însă anul care mi-a adus cele mai mare satisfacţii. Am reuşit să mă clasez pe locul cinci la Campionatul Naţional de sală, la aceeaşi probă. În acest an, a venit şi primul titlu naţional în aer liber la aceeaşi probă pentru care m-am specializat. Timpul obţinut în acest concurs a fost de 1:57:34, barem pentru Mondiale", ne-a povestit Voicu


Gheorghe Alexandrescu l-a format pentru performanţă

Are o eleganţă ieşită din comun atunci când intră pe pista de atletism. Cătălin-Valentin Voicu recunoaşte că i-a fost greu să-şi convingă părinţii să-l lase la Focşani pentru a face sport de înaltă performanţă:

"Domnul profesor Gheorghe Alexandrescu a fost cel care s-a ţinut de capul părinţilor mei pentru a-i convinge să mă lase să fac atletism la Liceul cu Program Sportiv. La început, mama s-a opus vehement, dar, până la urmă, la insistenţele mele, dar şi ale domnului profesor Alexandrescu a cedat şi mi-a dat voie să plec de acasă. Atletismul este viaţa mea şi mama a înţeles asta".

Sportivul focşănean a participat în acest an şi la câteva concursuri internaţionale de seniori la care a obţinut rezultate notabile. "Am luat parte la un Grand-Prix de seniori la care m-am clasat pe locul VII. Mi-a prins bine deoarece am căpătat experienţă. Am obţinut şi cel mai bun timp din cariera mea, în aceeaşi probă de 800 de metri, 1:55:30. La Balcaniada din Turcia, am fost la un pas de a prinde podimul. M-am clasat pe locul al patrulea, dar am nevoie de mai multe concursuri tari pentru a învăţa multe din tainele acestor curse".

întrebări şi răspunsuri

Ce idoli ai?

Sunt mai mulţi atleţi din Rusia şi Kenya pe care îi urmăresc îndeaproape. Au un stil aparte şi am ce învăţa de la asemenea campioni. Îmi doresc să ajung să mă întrec la marile concursuri cu ei, dar evident că mai am mult de muncă.

Ce obiective ai pentru 2010?

Vreau să-mi îndeplinesc obiectivul, respectiv un timp de 1:53:00 pentru a prinde un loc între primii trei din Europa, în proba de 800 de metri. Pe 21 mai 2010, la Moscova, va avea loc un concurs pentru calificările la Mica Olimpiadă de la Singapore. Dacă mă voi clasa între primii trei sportivi, voi putea reprezenta România la un concurs de mare anvergură. Trag din greu pentru aceste două secunde. Timpul meu cel mai bun este 1:55:30.

ce-i place

Îmi plac jocurile de pe calculator şi muzica bună de toate genurile. Îmi plac oamenii serioşi, care nu mint niciodată. Am ateletismul în sânge şi mă pregătesc serios pentru a ajunge un sportiv cunoscut. Sunt în Lotul naţional al României şi sper să nu-i dezamăgesc pe cei care şi-au pus speranţele în mine. Am şi o bursă de la federaţie în valoare de 1.200 de lei pe lună, bani cu care îmi asigur un trai decent.


ce nu-i place

Nu-mi place dezordinea şi nici cei care sunt leneşi. Urăsc minciuna şi pe cei vorbesc aiurea despre persoane pe care nici nu le cunosc. Condiţiile în care se pregătesc sportivii focşăneni sunt mizerabile, dar şi aşa apar rezultate notabile. Autorităţile nu fac aproape nimic pentru ca tinerii să beneficieze de baze sportive performante.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite