Focsani: Boschetarii sunt cazaţi temporar în punctele termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria încearcă să găsească soluţii pentru oamenii străzii, victime sigure ale gerului năpraznic. Aşteptând să li se găsească un adăpost pentru a supravieţui iernii aspre, 40 de persoane se pot dezmorţi doar pentru câteva ore în punctele termice din oraş.

NU RATA:

Victimă a gerului. Un copil a ajuns în hipotermie, la spital

Nevoiţi să găsească o soluţie pentru persoanele fără adăpost din Focşani, care riscă să piară secerate de crivăţ, în lipsa locurilor suficiente în adăpostul destinat acestora, edilii au apelat la o soluţie pentru care însă n-au găsit suficientă înţelegere.

Teoretic, oamenii străzii ar putea fi cazaţi în punctele termice care aparţin societăţii de termoficare din Focşani.

Oficialii de la ENET spun însă că nu pot caza pe nimeni în aceste spaţii deoarece nu au angajaţi permanenţi care să îi supravegheze pe boschetari. „Am discutat cu primarul şi am stabilit ca, în cazul în care apar astfel de situaţii, să îi ajutăm prin a-i ţine două, trei, ore, să se încălzească. Nu putem lăsa aceste persoane singure acolo", a declarat Nicolae Lăţcan, şef departament în cadrul ENET Focşani.

S-a rezolvat, nu se poate

Nici responsabilii zonali ai acestor puncte termice nu agreează ideea de a-i primi pe oamenii străzii pentru că se tem că aceştia ar putea umbla la aparatură sau s-ar putea electrocuta.

Poliţiştii estimează că ar fi vorba de peste 40 de persoane. Unii dintre ei sunt găzduiţi de Adapostul de noapte „Sfântul Neculai cel Nou", care are o capacitate de 28 de paturi.

Acestea sunt ocupate integral, iar adăpostul este destinat doar celor cu buletin de Focşani. Nicolae Cosma are 66 de ani şi este din comuna Ţifeşti. A fost dat afară din casă de către soţie după ce a început să consume băuturi alcoolice.

Pe timpul verii lucrează cu ziua şi doarme sub cerul liber însă acum nu mai poate îndura gerul năpraznic. Pentru a se încălzi merge din când în când la punctul termic din apropierea bibliotecii. "Ar fi bine să ne primească să dormim noaptea aici. Am dormit într-o casă părăsită şi m-am trezit anchilozat. Îmi e frică să mai dorm acolo, că nu mă mai trezesc viu. Aici mă încălzesc pe ţeava asta cu apă caldă", ne-a spus acesta.

Trei oameni au murit îngheţaţi, patru persoane au degerat

Gerul năprasnic a făcut deja şase victime în judeţul Vrancea. Trei bărbaţi au murit îngheţaţi, fie în casă, deoarece nu şi-au permis să se încălzească, fie afară, iar alte patru persoane au ajuns la spital cu degerături. Este cazul a doi tineri, de 18 şi respectiv 29 de ani, dar şi de o fetiţă de 11 ani.

Cea mai scăzută temperatură, înregistrată în Vrancea, a fost luni, la Lepşa.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite