Focşani: Angajaţii de la Drumuri şi Poduri trimişi să zacă în sărăcie şi boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea care a construit majoritatea drumurilor din Vrancea în ultimii 35 de ani îşi dă duhul, odată cu trecerea în şomaj a ultimilor angajaţi. Cei 129 de salariaţi ai societăţii nu au mai fost plătiţi de trei luni, din lipsă de lucrări.

Pentru că se află în colaps financiar de mai multă vreme, Societatea de Drumuri şi Poduri Vrancea, la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, şi-a trimis în şomaj aproape toţi angajaţii care-i mai avea în activitate.

Este vorba despre 85 de muncitori din totalul de 110, restul care vor rămâne urmând să asigure paza instituţiei şi să se ocupe de probleme de ordin administrativ. De altfel, decizia era una aşteptată de salariaţii care de astă toamnă nu au mai luat niciun ban.

Printre cei care au muncit în societate şi acum sunt trimişi pe drumuri se numără şi excavatoristul Dinu Chertif, în vârstă de 51 de ani.

De când nu mai lucrează, bărbatul s-a îmbolnăvit grav, suferind o operaţie în urma căreia i-a fost extirpat trei sferturi dintr-un plămân.

"Am de luat 40 de milioane de lei de la firmă. Măcar zece milioane să-mi dea să procur medicamentele necesare. Plus că am trei copii acasă iar soţia este casnică. Noroc cu ea că a mai muncit pe la câmp şi a mai adus bani în casă. Sunt la pământ", îşi plânge soarta bărbatul.

În şomaj toată familia

Într-o situaţie delicată se află şi Nică Alexe, de 54 de ani, care timp de 33 de ani a lucrat numai la Drumuri şi Poduri, ca şofer.

"Am doi copii şi ne descurcăm foarte greu după ce şi soţia mea, care a lucrat tot aici, a fost dată în şomaj. Nu pot să resist acasă şi vin pe la firmă, poate-poate se va întâmpla vreo minune", ne-a spus bărbatul.

Directorul tehnic al SC Drumuri şi Poduri Vrancea, Vasile Burloiu, spune că trimiterea oamenilor în şomaj este o decizie grea, dar necesară, în condiţiile în care societatea nu a mai avut nicio lucrare de luni bune. "Pentru că avem datorii mari la bugetul statului, nu am mai putut participa la nicio licitaţie şi tot ce s-a lucrat până acum a fost doar în calitate de subcontractanţi. Nu ne mai bagă nimeni în seamă", ne-a declarat Vasile Burloiu.

16 milioane de lei datorii

Societatea de Drumuri şi Poduri Vrancea are datorii de 16 milioane de lei la bugetul de stat, mai mult de jumătate din sumă fiind majorări şi penalităţi accumulate în ultimii cinci ani.

Conducerea societăţii spune că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă acţionarul majoritar, Consiliul Judeţean Vrancea, ar fi achitat banii pe lucrările comandate şi neplătite, în sumă de zece milioane de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite