Focşani: Ambulanţele solicitate şi pentru pişcăturile de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Mircea Stoenoiu a atras atenţia astăzi la şedinţa Colegiului Prefectural că ambulanţele sunt solicitate excesiv. Acesta a propus, în calitate de reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, o triere mai drastică a solicitărilor.

În timp ce bolnavii ce au nevoie de ajutor şi de îngrijiri medicale le primesc cu întârziere, o parte din solicitările ce vin la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Vrancea nu sunt întemeiate. Serviciul a înregistrat în primul semestru al anului peste 20.000 de solicitări din care, mare parte nu au fost făcute pentru motive puerile cum ar fi pişcăturile de ţânţari sau abces la măsea.

„Păi am avut o dată 35 de apeluri în 19 ore di care 33 erau din aceeaşi localitate, Slobozia Bradului. Unele erau pentru pişcături de ţânţari, altele pentru măsele. Dar acestea nu sunt urgenţe. Pot aştepta sau se pot deplasa pacienţii cu alt mijloc de transport la spital. Ambulanţa nu este taxi iar alţii mor pe drum care au fost victimele unor accidente pentru că aşteaptă să vină Ambulanţa din deplasări din acestea fără temei", a declarat dr. Mircea Stoenoiu.

„Populaţia nu are educaţie medicală"

Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică a cerut o trierea drastică în privinţa solicitărilor. „Populaţia nu are suficientă educaţie medicală. Este şi acesta un motiv pentru care se întâmplă acest lucru. Dacă este o fractură închisă, păi poate aştepta şi cinci ore sau să îl ducă cineva la spital, nu ambulanţa. Dar dacă omul spune că are fractură deschisă, clar medicii se pun pe drum şi altul suferă sau poate moare în altă parte că nu ajunge Ambulanţa la el", a mai spus dr. Stoenoiu.

Medicii de la ambulanţă spun că sunt obligaţi de lege să preia solicitările. „Trierea se face la 112 dar şi acolo, dacă pacientul descrie anumite simptome sau spune altceva trebuie să distribuie solicitările către noi iar la noi, odată ajunse solicitările, suntem obligaţi prin lege să le preluăm", a declarat dr. Cristi Onia, directorul SAJ Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite