Afaceri de miliarde cu bolile vrâncenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De multe ori, bolnavii sunt puşi să cumpere pastile de care nu au nevoie.
De multe ori, bolnavii sunt puşi să cumpere pastile de care nu au nevoie.

530.020 de reţete pentru medicamente gratuite şi compensate au eliberat medicii vrânceni în anul 2009.Scriptic, vrâncenii consumă, lunar, medicamente de circa 50 de miliarde de lei. Casa de Asigurări a plătit farmaciilor, până în iunie 2009, 350 de miliarde de lei. Mai are o restanţă de 290 de miliarde.

Te duci la medic pentru o afecţiune şi ţi se dau medicamente cât pentru trei.

Cam aşa poate fi rezumat algoritmul care a determinat înregistrarea a peste 500 de mii de reţete cu regim special într-un singur an, la o populaţie de aproximativ 400 de mii de locuitori, cât are Vrancea.

Citiţi şi: 35 de medici de familie sunt potenţiale surse de boală


Medicamentul, bun pentru boală şi producător
Schema afacerilor pe spatele bolnavilor este extreme de simplă. Cu cât un medicament este mai consumat, cu atât mai mari sunt veniturile unui producător. Pentru a fi consumat, medicamentul trebuie prescris şi, ulterior, eliberat în farmacii, care îşi iau mai apoi banii de la Casa de Asigurări.


„Am avut trecute pe reţetă şi medicamente de care nu avem nevoie. Pe mine mă durea stomacul şi îmi dădeau şi pastile pentru tuse.

Când am întrebat, mi s-a spus că sunt în legătură directă problemele medicale pe care le aveam eu", ne-a declarat un pacient „păţit", Adrian Popa.


Se discută din ce în ce mai mult despre faptul că medicii au norme de medicamente de prescris dacă vor să ia mai mulţi bani de la CAS. De aceea, majoritatea vrâncenilor care au nevoie de medicamente gratuite sau compensate sunt trimişi doar la anumite farmacii pentru a-şi ridica produsul.


"Am probleme cu inima, ficatul, plămânii şi rinichii. Din cauza bolii de inimă îmi este foarte greu să mă deplasez. Sunt farmacii care au mai tot timpul medicamentele de care am nevoie, la care sunt trimis de medic", ne-a spus Stan Mălureanu.


Mai sunt şi medici de familie care scriu reţete pe numele unor pacienţi care se află doar în evidenţa lor şi atât.
Medicamentele prescrise în acest mod sunt rămân de cele mai multe ori în farmacie şi sunt vândute "la liber, câştigul fiind împărţit între medic şi farmacist.


Lumea medicală, ascunsă în spatele legii


Fevronia Stoica, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Vrancea, spune că activitatea colegilor ei nu poate fi terfelită chiar dacă cifrele arată clar că în judeţul nostru există un exces de prescriere.


"Ar fi culmea ca medicii să fie controlaţi de vreun nespecialist. Nu există niciun fel de combinaţii şi niciun fel de câştig illicit", ne-a declarat aceasta.


Singura instituţie care ar putea să ţină sub control fenomenul reţetelor este Colegiul Medicilor, întrucât CAS, cea care dă banii, nu are nici atribuţii în acest sens.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite