Focşani: 700 de pensionari se împrumută pentru a-şi plăti datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, Casa de Ajutor Reciproc „Milcov" a acordat împrumuturi în valoare de 870.000 de lei. În ultimele două luni, numărul pensionarilor care vor să ia credite a scăzut pentru că vârstnicii se tem că nu îşi vor mai primi pensiile.

Casa de Ajutor Reciproc este salvarea pentru 720 de pensionari care au nevoie de bani pentru a-şi putea achita facturile la întreţinere sau pentru a-şi cumpăra necesarul lunar de medicamente.

Majoritatea împrumută sume cu valori cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei, foarte puţini fiind cei care iau maximul de 3.000 de lei, bani ce pot fi returnaţi în zece rate.

Motivele pentru care pensionarii din întreg judeţul vin să se împrumute la noi sunt multiple. Cei de la ţară vor să-şi termine lucrările agricole sau să-şi procure lemne pentru iarnă. Alţii sunt nevoiţi să cumpere medicamente sau să-şi achite facturile", spune Sandu Ploscaru, preşedinte CAR „Milcov".

Nu lipsesc rău platnicii

Printre pensionarii care vin lunar să-şi plătească rata se numără şi doisprezece rău platnici, care au uitat să mai treacă pe la CAR de câteva luni încoace.

„Avem de încasat aproximativ 10.000 de lei de la cei care nu au mai venit să-şi achite ratele. Datornicii vor avea popriri pe pensii, astfel încât să putem recupera banii", adaugă Sandu Ploscaru.

Mai puţine împrumuturi

Dacă în anii trecuţi, Casa de Ajutor Reciproc era luată cu asalt de pensionari în preajma sărbătorilor, de la începutul acestei luni nu au fost înregistrate decât şaisprezece cereri de împrumut.

„Am luat de la CAR 500 de lei, deoarece pensia de 489 de lei nu-mi ajunge să-mi plătesc şi facturile, să-mi iau şi medicamente", spune Ionica Tuchel.

De asemenea, Tudora Apostu, din Câmpineanca, a făcut un împrumut în valoare de 1.000 de lei. „Am fost nevoită să vin la CAR, ca să-mi pot cumpăra o căruţă cu lemne. În plus, se apropie sărbătorile, trebuie să am şi eu ce să pun pe masă, să fiu în rând cu lumea", spune femeia.

1850 de vrânceni, membri CAR

Pentru a putea obţine un împrumut, pensionarii trebuie să devină mai întâi membrii CAR. În prezent, la Casa de Ajutor Reciproc „Milcov" figurează 1850 de membrii.
Pentru a li se aproba cererea de împrumut, solicitanţii trebuie să prezinte carnetul de membru, un cupon de pensie şi copia de pe buletin.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite