Focşani: 3000 de firme s-au născut în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2009, în Vrancea s-au înfiinţat de trei ori mai multe societăţi decât au dispărut.Închiderea unor firme pe fondul recesiunii nu a însemnat şi declinul economiei vrâncene. Multe firme au „murit" pentru că nu au respectat rigorile economiei de piaţă.

Una dintre persoanele care a decis să-şi deschidă o nouă afacere în anul 2009 este şi Valentin Peşterău.

Împreună cu fratele său, focşăneanul intenţionează să-şi cumpere câteva maşini pentru transport ciment vrac.

„Firma am înfiinţat-o în iunie, însă nu am avut până acum activitate din cauză că asociatului german cu care vorbisem i-au căzut contractele cu firma de ciment de la Bicaz. Sper să-şi revină piaţa să putem pune pe picioare afacerea", ne-a declarat Valentin Peşterău.

În afaceri e ca în viaţă: unii mor, alţii se nasc

Aşa cum reiese dintr-o statistică a Direcţiei de Finanţe Publice Vrancea (DGFP), în anul de graţie 2009 s-au înfiinţat aproximativ 3.100 de firme noi, triplu decât au dispărut din cauza recesiunii.

Este de menţionat că doar 10% din numărul firmelor noi au fost înfiinţate ca Persoane Fizice Autorizate (PFA).

„Dacă la data de 31 decembrie 2008 în baza noastră de date figurau aproximativ 20.000 de agenţi economici, persoane fizice şi persoane juridice, la 30 noiembrie 2009 numărul acestora a crescut la 23.000. Când spunem agenţi economici ne referim şi la organizaţiile non-profit, asociaţii sau fundaţii, însă numărul acestora nu este semnificativ", ne-a declarat Constantin Grigorică, directorul DGFP Vrancea.

Potrivit oficialului de la Finanţe, mulţi dintre cei care au decis să-şi deschidă o afacere pe timp de criză „au speculat" o anumită oportunitate, acest lucru însemnând atât accesarea unor fonduri europene, fie dezvoltarea unei idei de afaceri de perspectivă.

„E o mişcare firească. Aşa cum unii dispar, alţii se nasc. Nu toată lumea dovedeşte că are succes în afaceri. Este îmbucurător că vin din urmă oameni tineri, care vor să facă treabă", spune Constantin Grigorică.


Firmele active sunt motorul ecomomiei

La sfârşitul anului trecut, în evidenţele DGFP erau 22.959 de contribuabili activi, din care 13.857 persoane juridice şi 9.102 persoane fizice. Dintre aceştia, 2.123 au activitatea suspendată, 140 au fost dizolvaţi, 423 au intrat în lichidare. Totodată, 881 de societăţi comerciale au fost radiate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite