Focşani: (PORTRET) Alice Pruteanu consiliază copiii cu autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alice Pruteanu are experienţă în domeniu
Alice Pruteanu are experienţă în domeniu

Înţelege extrem de bine firea complexă a omului şi, cu multă dragoste, dăruire şi răbdare, reuşeşte să pătrundă în universul copiilor cu probleme.

Profil

Născută. 4 mai 1964, Vidra
Studii. Master în Psihoterapii Recuperatorii, specialitatea Hipnoză clinică şi psihoterapie ericksoniană
Ocupaţie. Psihoterapeut
Familie. Un băiat

Citiţi şi: Gabriela Dima este asistentul social care şi-a depăşit propriul handicap

Alice Pruteanu a lucrat în diverse domenii până când şi-a găsit adevărata vocaţie. Absolventă a Facultăţii de Filogie - Istorie, focşăneanca a fost, rând pe rând, traducător tehnic de limbă engleză, operator pe calculator şi analist.

Pasionată de universul literaturii, imediat după revoluţie şi-a deschis o tipografie unde, alături de soţul său, a participat cu deosebită plăcere la naşterea cărţilor.

Un eveniment nefericit din familie a determinat-o să se reorienteze din punct de vedere profesional, axându-se din ce în ce mai mult pe studiul psihologiei.
Psihoterapia şi psihopatologia sunt ramurile către care Alice şi-a îndreptat atenţia în mod special, tocmai din dorinţa de a ajuta oamenii şi mai ales copiii cu probleme.

„Am făcut pentru prima dată cunoştinţă cu persoanele cu dizabilităţi la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională din Odobeşti. Apoi, m-am alăturat unei fundaţii unde am întâlnit copiii cu autism şi acela a fost momentul în care mi-am dat seama că mi-am găsit menirea", poveşte Alice Pruteanu.

Psiholog la Direcţia de Protecţie a Copilului

Timp de patru ani, Alice Pruteanu a fost psiholog în cadrul Direcţiei Judeţene de Protecţie Socială a Copilului, experienţă care a ajutat-o să acumuleze foarte multe cunoştinţe, dar să şi lege prietenii frumoase care încă mai durează.

În anul 2006 i s-a deschis portiţa la care visa de multă vreme, aceea de a înfiinţa un centru special pentru copiii cu autism. „La început am primit un apartament, care în scurt timp a devenit neîncăpător. Aşa am pus bazele unui parteneriat cu DGASPC şi am înfiinţat centrul <Micul Prinţ>, unde peste o sută de copii participă la şedinţe de terapie", spune psihologul.

De asemenea, Alice Pruteanu şi-a deschis un cabinet unde se axează în special pe psihoterapia copilului şi a familiei. Aproximativ 85% dintre pacienţii săi sunt copii cu autism, reuşind să colaboreze extrem de bine atât cu picii de doi ani, cât şi cu tinerii de douăzeci.

„Sunt copii care au nevoie doar de continuarea terapiei, alţii de logopedie sau care vin cu probleme de anxietate şi de adaptare", relatează specialistul.

Cu blândeţe şi dragostea enormă pentru copii, Alice reuşeşte să devină puntea de legătură între copiii cu autism şi lumea înconjurătoare, ajutându-i atât pe ei să depăşească momentele critice, cât şi pe părinţii care suferă căderi nervoase şi care adeseori refuză să accepte crunta realitate.

Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşiţi să pătrundeţi în universul copiilor cu autism?

Cu foarte multă dragoste, dăruire şi răbdare. Pentru mine nu există noţiunea de copil bolnav sau sănătos, ci doar cea de copil. Acesta te simte când i te dăruieşti şi când vrei să-l ajuţi cu adevărat.

Cât timp durează recuperarea unui copil cu autism?

Nu există vindecare în autism, de aceea terapia este de lungă durată. Este normal să dureze toată viaţa, permanent trebuie să fii alături de copiii cu autism, fie cu un sfat, fie cu o soluţie atunci când nu reuşeşte să rezolve o problemă. Trebuie să ai foarte mult tact şi dragoste de oameni pentru a putea practica această meserie.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să citesc. Când simt că merit, mă „premiez" cu câte o carte, care din păcate rămâne în bibliotecă de multe ori. Mă axez mai mult pe cărţile de specialitate, deoarece pentru fiecare caz trebuie să mă documentez. Îmi place să ascult muzică bună, iubesc animalele şi ori de câte ori am ocazia încerc să le ajut.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna şi sunt foaret dezamăgită de oamenii care apelează la minciuni. Tocmai de aceea îmi place să lucrez cu copiii, ei sunt întotdeauna sinceri. De asemenea, detest superficialitatea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite