Focşani: (PORTRET) Virgil Panait este opticianul care trăieşte prin poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Panait este membru al Uniunii Scriitorilor
Virgil Panait este membru al Uniunii Scriitorilor

Spune că poezia este viaţa sa, cunoscând pe de rost toate versurile poeziilor pe care le-a publicat de-a lungul vremii.

Profil
Născut. 10 mai 1956, comuna Bordeşti, judeţul Vrancea
Studii. Colegiul Naţional "Unirea" Focşani şi Şcoala Postliceală de Optică Bucureşti
Ocupaţia. Optician medical
Familia. Căsătorit, un copil

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, poetul Virgil Panait face parte din rândul scriitorilor vrânceni care se bucură de apreciere. O spune pe şleau şi fără regrete că fără "poesie" nu ar fi existat (are propria teorie legată de scrierea cu s).

Citiţi şi: Dorina Ştefania Cristea este medicul cu vocaţie de poet

"Poesia este viaţa mea. Aşa cum unii trăiesc prin muzică, alţii prin artă, eu trăiesc prin poesie. Am abandonat multe lucruri în viaţă, care mi-ar fi putut aduce beneficii materiale, doar pentru poesie. Consider că poesia întrece orice drog de pe lumea aceasta", îşi justifică menirea poetul Virgil Panait.

Îşi aminteşte că primele poezii le-a scris la vârsta de 12 ani, iar doi ani mai târziu debuta deja cu creaţiile sale în publicaţiile vremii.

"Am făcut parte din primul colectiv redacţional al publicaţiei elevilor şi profesorilor de la Liceul Unirea, "Revista Noastră", condusă de marele profesor Petrache Dima. Sub coordonarea maestrului, am avut onoarea nu numai să public în revistă, ci şi să cunosc mari personalităţi din lumea scrisului, la ele acasă, cu ocazia excursiilor pe care profesorul Dima le organiza.
Mă pot lăuda că sunt printre puţinii care au văzut şi au atins manuscrisele lui Mihai Eminescu, acasă la academicianul Şerban Cioculescu"
, povesteşte poetul.

Dupăm terminarea liceului, s-a stabilit pentru doi ani în capitala ţării, unde a petrecut o perioadă caracteristică stilului de viaţă boem, întâlnind nume sonore din literatura română care frecventau cenaclurile literare.

Cum poezia ţine de suflet şi mai puţin de foame, Virgil Panait a decis că era cazul să-şi câştige într-un fel existenţa, fără să renunţe la pasiunea sa, calificându-se în meseria de optician, muncă pe care o face şi astăzi.

Zece ani a făcut gazetărie

Primul volum de versuri "Ora de poesie" îi apare în 1989, cartea primind aprecieri pozitive din partea unor critici de primă mână precum Nicolae Manolescu, Laurenţiu Ulici, Eugen Simion sau Alex Ştefănescu. Până în present, a adunat în colecţia sa de autor un număr de nouă titluri de carte, aproape toate fiind apărute după anul 2000.

"Zece ani nu am publicat nimic. Libertatea de după evenimentele din 1989 m-a şocat pur şi simplu. Aproape că m-am pierdut în libertate aşa că am cochetat cu publicistica, cu gazetăria. Am cam neglijat poesia şi abia la insistenţele poeţilor Florin Muscalu şi Traian Olteanu am revenit la prima dragoste", spune poetul Virgil Panait.

Este îndrăgostit şi de flori, având acasă o mică seră de plante de care se ocupă personal.

Întrebări şi răspunsuri

Cum v-a venit ideea să vă denumiţi o carte "De ce avem dreptul să-l dăm în judecată pe Dumnezeu"?

Mulţi s-au speriat, dar este o carte la care unii comentatori s-au oprit direct la titlu, fără să o răsfoiască măcar. Titlul mi-a fost sugerat de o ştire în care un deţinut voia să-l dea în judecată pe Dumnezeu, dar şi prin faptul că un cunoscut de-al meu, procesoman, mi s-a plans că nu mai are cu cine să se judece, eu recomandându-i în glumă să îl cheme "la bară" pe Dumnezeu. Volumul este un simplu jurnal de scriitor.

Mai aveţi şi alte pasiuni?

Am o slăbiciune pentru cărţile vechi. Au un miros de eternitate şi poţi să retrăieşti istoria prin ele.

Ce-i place

Poesia. Îmi plac revistele de cultură, femeile frumoase, modestia, berea rece (vara), punctualitatea, călătoriile montane, geografia, filmele istorice şi ştiinţifice, cititul, singurătatea interioară, muzica bună, copiii, mirosul de gutui, zambilele, fotbalul, mirosul de cafea.

Ce nu-i place

Nu-mi plac poeţii fără talent, politicienii demagogi, mâncarea de spanac, iernile geroase, vinul dulce, ploile de toamnă, manelele şi falsele vedete, calculatorul şi internetul, religia, ziariştii tonomat, fumatul, stânjeneii, bătrâneţea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite