Focşani: (PORTRET) Răduţă Bornaz este juristul care cântă romanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răduţă Bornaz a câştigat numeroase premii în carieră
Răduţă Bornaz a câştigat numeroase premii în carieră

Legea şi muzica fac casă bună, deoarece le practică pe ambele cu pasiune. De-a lungul timpului şi-a creat un repertoriu propriu ce cuprinde romanţe, canţonete şi piese din folclor.

Profil
Născut. 19 noiembrie 1950, Urecheşti
Studii. Facultatea de Drept, Iaşi
Ocupaţie. Jurist
Familie. Căsătorit

De mai bine de douăzeci de ani, Răduţă Bornaz este juristul Prefecturii Vrancea, însă visul său de-o viaţă rămâne muzica. Moştenind calităţile vocale ale părinţilor şi fiind îndrumat de profesorii de muzică, juristul a urcat pe scenă încă din copilărie, participând la numeroase spectacole şi concursuri şcolare.

„Primul mare eveniment artistic din viaţa mea a fost în clasa a zecea când, la Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, am interpretat o arie din opereta „Ana Lugojana" de Filaret Barbu şi piesa „Peste Deal", în calitate de solist al corului liceului", povesteşte Răduţă Bornaz.

Admiterea la facultate a fost momentul decisiv pentru cariera sa muzicală, drumul muzicii fiind înlocuit de cel al legii. Chiar dacă a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Răduţă Bornaz nu a dat uitării muzica, devenind profesor suplinitor de educaţie muzicală.

„Am ales ca în paralel cu facultatea pe care am făcut-o la fără frecvenţă să fiu şi profesor de muzică, tocmai pentru a stârni pasiunea pentru această artă şi în rândul tinerilor acelor vremuri. Mai bine de şapte ani am predat cântecele neamului românesc şi am dirijat coruri şi grupuri vocale", rememorează Bornaz.

A cântat pe scenele marilor festivaluri

În timp ce practica meseria de jurist, Bornaz se desprindea de mormanele de acte, participând la numeroase festivaluri de muzică.

Printre acestea se numără „Crizantema de aur" din Târgovişte, unde a obţinut o menţiune, sau „Mai am un singur dor" de la Bucureşti unde a luat premiul doi. Fiind atras de romanţe, juristul a interpretat o astfel de piesă alături de soţia sa, Doina, la emisiunea „Mirii Anului", difuzată pe Antena 1.

Prestaţia lor deosebită a fost răsplătită cu un premiu special din partea juriului, dar şi cu o excursie în Israel. „A fost o experienţă deosebită. Am cântat o romanţă pe versurile marelui poet, Mihai Eminescu, iar interpretarea nostră a fost apreciată atât de către juriu, cât şi de specatori. Cât despre călătoria în Israel, a fost de-a dreptul specială", spune cu bucurie Răduţă Bornaz.

Colaborează cu instituţii de cultură

La nivel local, Răduţă Bornaz se implică în toate activităţile şi proiectele intreprinse de instituţiile de cultură ale municipiului. De exemplu, participă la diferite spectacole organizate de Cercul Militar şi este solist în Corul Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul".

Întrebări şi răspunsuri

Cum se îmbină meseria de jurist cu muzica?

Se îmbină foarte bine. Factorii comuni ai celor două activităţi sunt pasiunea, punctualitatea, seriozitatea şi autoexigenţa. Atât muzica, cât şi dreptul slujesc omului, formându-l în spiritul dreptăţii, al dragostei pentru frumos şi al credinţei în valorile societăţii în care trăim.

V-aţi gândit să compuneţi vreo piesă muzicală?

În ceea ce priveşte partea de creaţie, de-a lungul timpului am compus mai mult texte literare, având ca teme principale natura, iubirea sau evenimentele din viaţa omului. Am preferat să mă dedic mai mult părţii de interpretare a pieselor muzicale şi nu celei de creaţie.

Ce-i place

Îmi plac călătoriile, de aceea am profitat de fiecare ocazie de a vizita în special locurile cu specific istoric şi mitologic, precum mănăstirile din Bucovina, Moldova şi nordul Olteniei, Israel, Grecia, Muntele Sinai. Îmi mai plac florile, animalele, geografia şi astronomia.

Ce nu-i place

Nu-mi place violenţa, promovată în exces în emisiunile televizate, deoarece contravine educaţiei şi moralei creştine. Detest duşămina între oameni, întrucât defavorizează progresul socitetăţii. De asemenea, nu agreez sub nicio formă trădarea şi excesul de zel.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite