Focşani: Probleme tehnice la staţia seismică din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza intensităţii şi a duratei îndelungate a devastatorului cutremur din Japonia, înregistrarea pe seismograma din cadrul Observatorului Seismic de la Vrâncioaia a fost întreruptă.

„La un moment dat, din cauza duratei destul de mari a cutremurului, peniţa cu ajutorul căreia se realizează seismograma, fiind foarte subţire, probabil a luat vreo scamă de pe hârtia care nu e de o calitate extraordinară şi astfel intensitatea seismului din Japonia nu a mai putut fi marcată în scris până la final. Cerneală în rezervor era suficientă", declară Ştefan Tătaru, şeful

Staţiei Seismice Vrâncioaia.

Cel puţin 1700 de oameni au murit în urma cutremurului de 8,8 grade Richter şi a tsunami-ului care a avut loc vineri în Japonia, potrivit presei de la Tokio, iar 9.500 de persoane au fost date dispărute numai în oraşul Minamisanriku, din prefectura Miyagi.

Mărmureanu: "Linişte în zona Vrancea!"

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu se află în aceste zile la Paris la un congres tocmai despre tsunami. Seismologul s-a arătat îngrijorat în ce priveşte valurile uriaşe ce au lovit Japonia şi spune că aceste cutremure de pământ au descărcat de energie zona Vrancea.

„Este într-adevăr grav ce se întâmplă în Japonia. Valuri de peste şase metri. Este extrem de afectată această zonă şi de explozii. Focarul cutremurului este în interiorul Pacificului. Vrancea este însă liniştită acum, pentru că aceste cutremure înseamnă pentru Vrâncioaia descărcare de energie. Oricum, noi românii putem fi liniştiţi până în 2022", a declarat profesorul Mărmureanu pentru Adevărul de seară.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite