Sute de profesori vrânceni, navetişti pe banii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În peste 70% din primăriile vrâncene nu se practică decontarea navetei pentru cadrele didactice. Pentru a-şi recâştiga drepturile băneşti, profesorii navetişti au de gând să apeleze la instanţă. De altfel, peste 4.000 de dascăli şi-au recăpătat, pe calea justiţiei, 25% din indemnizaţia de concediu.

În timp ce primăriile restante la capitolul deconturi către navetişti susţin că, din lipsă de fonduri se află în imposibilitatea acordării acestei facilităţi băneşti, dascălii îşi fac planul de luptă în instanţă. Decizia vine ca urmare a faptului că nu mai puţin de 796 de profesori vrânceni sunt nevoiţi să suporte cheltuielile de transport din propriul buzunar.

„Din totalul celor 1.164 de cadre didactice care fac naveta doar 30% primesc bani de la primării. Costurile lunare ajung şi la 300 de lei, în condiţiile în care mulţi dintre navetişti au salarii de 700 de lei. Nu este posibil un aşa dezinteres, tocmai de aceea ne gândim că singura formă de protest este aceea de a ne adresa justiţiei pentru a primi decontarea navetei din anii trecuţi ", declară Constantin Grigore, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Vrancea.

Printre profesorii care aşteaptă să îşi recupereze banii de navetă se numără şi Marius Zaharia, profesor de sport la Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi" din Vidra.

„Din decembrie anul trecut nu mi s-a mai decontat niciun ban, în condiţiile în care zilnic trebuie să dau 12 lei pe transport. Sper să se găsească fonduri şi să mi se plătească retroactiv, deoarece mă descurc destul de greu. Lunar, doar pe navetă dau în jur de 250 de lei, un minus substanţial la bugetul familiei", declară profesorul.

De cealaltă parte, primarii se plâng că fondurile sunt insuficiente şi cu toate că şi-ar dori să vină în ajutorul profesorilor navetişti, pur şi simplu nu au bani.

„La ora actuală, în afară de plata salariilor funcţionarilor pe primul trimestru, nu avem bani nici pentru curent sau iluminat. De aproape doi ani ne aflăm în imposibilitatea de a mai face vreun decont către profesorii navetişti. Nu pot respecta legislaţia atâta timp cât nu sunt bani", declară Ştefan Moscu, primarul comunei Cârligele.

Au câştigat în instanţă

Dascălii au încredere în justiţie, de vreme ce verdictul din cadrul procesului intentat pentru recuperarea celor 25 de procente din indemnizaţia de concediu pe perioada iulie-august 2010 le-a fost favorabil. „Unităţile de învăţământ şi consiliile locale sunt obligate de către instanţă să plătească diferenţa oprită abuziv din indemnizaţia de concediu", precizează Constantin Grigore.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite