Vrancea: Sindicatele, aţâţate de noul Cod al Muncii/Vezi ce au de gând să facă CNSRL Frăţia şi Cartel Alfa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii sindicatelor din Vrancea cheamă la proteste de amploare în următoarea perioadă. Proiectul Codului Muncii pe care Guvernul vrea să-l treacă prin Parlament prin asumarea răspunderii nemulţumeşte toate confederaţiile sindicale, acestea considerând că prin noua lege angajaţii vor fi exploataţi.

Majorarea perioadei de probă pentru angajaţi de la 30 de zile la 45 de zile, introducerea în conţinutul contractului colectiv de muncă a obiectivelor de performanţă individuală sau modificarea normelor de muncă de către angajator, fără acordul salariatului, sunt doar câteva din modificările din noul Cod al Muncii contestate de sindicalişti.

Aceştia sunt de părere că legea nu va duce la o flexibilizare a pieţei forţei de muncă, aşa cum invocă susţinătorii ei, ci va spori şi mai mult şomajul.
„În perioada de probă, angajatorul poate angaja pentru acelaşi post oricâte persoane doreşte, dar poate oricând să renunţe la acestea, fără să fie controlat, iar perioada lucrată cu titlu de probă nu mai constituie vechime în muncă", spune liderul vrâncean al CNSLR Frăţia, Paraschiv Prodan. La rândul său, reprezentantul Cartelului Alfa este de părere că noul Cod al Muncii îi obligă pe salariaţi să fie sclavii patronilor.
„Obiectivele de performanţă şi criteriile de evaluare devin dreptul exclusiv al patronului. În cazul acesta, salariaţii vor putea fi oricând concediaţi pentru că nu corespund profesional. Adică, primeşte o normă prea mare pentru cât poate face în opt ore şi este considerat necorespunzător", explică Emil Răvoiu, liderul Cartel Alfa.

Chemare la revoltă
Sindicaliştii cred că fără o mobilizare a meselor de oameni împotriva promovării acestei legi se va ajunge la o situaţie de ev mediu. „Vom fi cobaii lumii. E un abuz ce se întâmplă acum şi se va crea un precedent periculos la nivel european, după care se vor lua şi alte state", îşi exprimă punctul de vedere Gigi Mihalache, vicepreşedintele filialei Vrancea a Blocului naţional Sindical. În ciuda nemulţumirilor sindicatelor, angajaţii spun că nici cu actualul Cod a muncii nu se simt bine protejaţi.

„Cei de la sindicate vorbesc, dar unde au fost atunci când sute de mii de muncitori au fost daţi afară din servicii fără să-i apere nimeni. Abuzuri au fost, sunt şi vor fi", spune Mihuţ Mănăile, muncitor la o fabrică de mobilă din Mărăşeşti.
Pentru a bloca adoptarea Codului Muncii în varianta nouă, sindicaliştii au stabilit un program comun de acţiuni, care se va derula pe parcursul întregii luni martie, susţinând că la pichetările sediului partidului de guvernământ vor aduna cel puţin 500 de oameni.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite