Portret/ Ilie Ranghilof este profesorul de campioni ai fagotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Ranghilof este profesor la Liceul de Artă din Galaţi de 27 de ani şi câştigă în fiecare an, cu elevii săi, toate concursurile naţionale la fagot.

Profesorul Ilie Ranghilof crede că succesul în carieră se bazează pe trei lucruri înlănţuite: pasiunea, talentul şi munca.
„Muzica a fost încă din copilărie o mare pasiune pentru mine. Am muncit ca visul meu să devină realitate pentru că talentul nu este niciodată suficient", ne destăinuie Ilie Ranghilof.


Întotdeauna a avut unde să-ţi exprime talentul muzical. Pe perioada studenţiei, la Iaşi, a fost colaborator la Filarmonica din localitate sub bagheta maestrului Ion Baciu. La întoarcerea în Galaţi a început o colaborare şi cu Teatrul Muzical „Nae Leonard", dar în paralel s-a pregătit pentru cariera de dirijor.
Şi-a văzut visul îndeplinit după ce a ocupat prin concurs postul de dirijor la Teatrul Muzical din Galaţi. Este un profesor dedicat la Liceul de Artă din Galaţi şi nu se vede făcând nimic altceva.


O dovadă a talentului său ca dascăl este faptul că mulţi din foştii săi elevi au absolvit Conservatorul, iar în prezent activează la filarmonici din întreaga ţară.
Apreciat peste hotare
Ilie Ranghilof a cântat şi muzică de cameră, în cvartet şi cvintet cu alţi profesori de la Liceul de Artă din Galaţi.Consacrarea ca dirijor la Liceul de Artă a cunoscut-o după două turnee organizate în Italia, la festivalul „Mozartini" şi participarea la concursul de la Bordeaux (Franţa). Presa franceză a scris la superlativ despre prestaţia profesorului gălăţean.


„Au fost impresionaţi de modul cum am dirijat orchestra", ne-a declarat Ranghilof. Îşi aminteşte de perioada în care şi-a efectuat stagiul militar, unde l-a cunoscut pe actorul Mihai Mălaimare, cu care a rămas prieten. „Nici atunci nu am putut sta departe de muzică. Am dirijat orchestra armatei din Bucureşti", povesteşte profesorul.
Plănuieşte să se retragă, nu înainte de a duce la capăt promoţiile de clasa a X-a şi a XI-a de care se ocupă în prezent. Foştii şi actualii elevi câştigă cam tot ce este de câştigat la concursurile naţionale de fagot, ceea ce vorbeşte de la sine despre meritele celui care îi coordonează. Unul din cei mai buni elevi ai săi a fost Dumitru Popovciuc, care în prezent cântă într-o filarmonică din străinătate.


Înainte de ieşirea la pensie, are un singur proiect de viitor. „Să-mi văd nepoţica mergând la şcoală", spune profesorul.
Cariera muzicală a lui Ilie Ranghilof nu este singulară în familia acestuia. Fiica sa a fost soprană de coloratură la Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi, iar soţul acesteia, bariton, este prim solistul Teatrului de Operetă din Bucureşti.


Ce îi place

Îmi place munca adevărată. Cinstea, corectitudinea şi loaialitatea. Sunt riguros cu elevii mei, iar rezultatele se văd. Îmi place să îi văd pasionaţi de ceea ce fac şi, atât cât îmi stă în putinţă, le insuflu dragostea faţă de fagot.


Ce nu îi place
Nu îmi place minciuna. Detest oamenii care mint. Mi-a plăcut de fiecare dată să spun lucrurilor pe nume, chiar dacă nu a fost întotdeuna cea mai inspirată alegere. Îmi place şi reciproca. În felul acesta, ştii în orice moment cum eşti privit de ceilalţi şi la ce să te aştepţi din partea lor.


La ce vârstă aţi început să cântaţi?
Am început la 13 ani în oraşul meu natal, Focşani. Eram nelipsit de la concertele simfonice din oraş. Mă fascinau. Primul meu profesor de instrument a fost Ilarion Popescu, care între timp mi-a devenit şi cumnat.


De ce fagotul?
Copil fiind, mi-a plăcut foarte mult muzica simfonică. Fagotul mi s-a părut un instrument reprezentativ, ale cărui sunete sunt de o mare profunzime. Cânt la fagot de 29 de ani. Nu este deloc uşor. Cei care aleg să facă Liceul de Artă nu au copilărie. Este un sacrificiu pe care trebuie să îl faci dacă vrei să excelezi la un instrument muzical sau altul.

Profil
Născut: 23 iunie 1946, Galaţi
Studii: Conservatorul „George Enescu" din Iaşi
Familie: căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite