Preţul apei, ameninţat de un nou credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Utilităţi Publice Focşani vrea să facă un credit de zece milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de apă. Creditul a fost deja scos la licitaţie pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziţii Publice şi va fi folosit pentru cofinanţarea unui proiect de 107 milioane de euro.

Noul credit al Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Focşani va face ca unitatea să plătească nu una, ci trei rate semestriale, întrucât mai are de achitat două credite în valoare de 11 milioane de dolari pe care le-a contractat la băncile europene în 1997, respectiv în 2010 pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Focşani şi pentru staţia de epurare.

Aşadar, dacă acum CUP Focşani plăteşte rate semestriale de aproape 400.000 de dolari anual, din 2011 va plăti dublu.
Ratele creditelor pe care compania le are deja contractate se regăsesc în facturile focşănenilor.

De exemplu, conform contractului semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în 1997, CUP Focşani trebuie să majoreze în fiecare an tariful pe metrul cub de apă potabilă la 1 iulie, fiind luată în calcul şi inflaţia.

Astfel, dacă în iulie 2009 tariful la apă rece era de 2,40 lei/mc, în iulie 2010 a fost majorat la 2,52 lei/mc. Majorările vor continua până la sfârşitul anului 2012 când va fi achitat tot creditul.

5.000.000 euro, doar dobânda

Noul credit de zece milioane de euro va fi rambursat în 20 de ani şi reprezintă de fapt cofinanţarea la proiectul de 107 milioane de euro cu finanţare europeană nerambursabilă pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în localităţile Focşani, Mărăşeşti, Odobeşti, Panciu, Adjud, Câmpineanca şi Homocea.

CUP va plăti în schimb cinci milioane de euro doar dobândă şi taxe, adică jumătate din valoarea creditului de zece milioane de euro.
Proiectul aparţine Asociaţiei de Primării "VranceaAqua" şi Consiliului Judeţean şi va fi implementat de CUP.

"Nu ştim încă ce rate vom avea la acest credit. Vom face şi staţii de epurare acolo unde nu sunt. Preţul apei va fi stabilit în funcţie de toate datele", ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP Focşani.

Până la contractarea noului credit, focşănenii sunt deja revoltaţi de facturile tot mai mari la apa potabilă.

"Am văzut că preţul la apă este mai mare de la an la an. Pentru două persoane eu am plătit 60 de lei doar pentru apă rece şi gunoi. Pentru mine e foarte mult, dar nici nu ai la ce altă companie să te duci", ne-a spus Maria Micu (foto), o pensionară de 58 de ani din Focşani.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite