APIA Vrancea începe verificarea ogoarelor prin satelit. Agricultorii se tem de sancţiuni pentru că nu au lucrat pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) începe verificările prin teledetecţie la plantaţiile agricole înscrise pentru subvenţii din fonduri europene.

Deşi nu se ştie exact cât va fi subvenţia la hectar, în acest an au fost depuse 28.000 de cereri din judeţul Vrancea. Este vorba de peste 12.000 de parcele ce vor fi verificate începând chiar de astăzi.


"Am solicitat prezentarea dosarelor tocmai pentru că urmează controlul. Evident, ca în fiecare an, vor exista sancţiuni acolo unde nu sunt respectate regulile, acolo unde nu se menţine cultura pentru care s-a cerut subvenţia, acolo unde nu este întreţinută bine şi mai ales dacă terenul este lăsat pârloagă", ne-a declarat Octavian Vieru, directorul APIA Vrancea.

Agricultorii se tem însă de sancţiuni întrucât, spun ei, trebuie să investească în lucrările la câmp înainte să primească subvenţiile, iar mulţi dintre ei nu dispun de toate resursele necesare.

Este greu aşa pentru că nu avem bani dinainte. Anul trecut au fost sancţiuni şi de 400 de lei la hectar. Eu în loc de 2.500 de lei am primit doar 900 de lei şi nu mi-au mai ajuns banii pentru lucrările din acest an. Şi mulţi au păţit aşa. Nu ştiu ce voi face. Înţeleg că trebuie să fie şi ei atenţi cu banii europeni, dar şi noi suntem secătuiţi de bani", ne-a spus Costel Vasile, un agricultor din comuna Mera.

În Vrancea, în momentul de faţă, 8.000 de hectare au fost lăsate pârloagă de ţărani din cauza lipsei de bani pentru lucrările de întreţinere, dar şi a forţei de muncă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite