Focşănenii au parte de locuri de veci în loc de medicamente compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termenul de decontare a medicamentelor eliberate va fi extins de la 180, la 360 de zile
Termenul de decontare a medicamentelor eliberate va fi extins de la 180, la 360 de zile

Farmaciştii vrânceni ameninţă că vor rezilia contractele cu CJAS deoarece nu pot accepta decontarea medicamentelor după 360 de zile. Conform intenţiei Ministerului Sănătăţii, o farmacie care eliberează medicamente gratuite şi compensate în luna ianuarie 2010 va primi banii de la Casa de Asigurări abia în februarie 2011.


Stan Mălureanu, în vârstă de 52 de ani, trebuie să supravieţuiască cu o pensie de boală, în valoare de 240 de lei, în condiţiile în care medicamentele necesare îl costă lunar 270 de lei.

Citiţi şi: Un bărbat de 31 de ani a ajuns aseară la spital cu intoxicaţii stomacale 

Omul spune că, dacă farmaciile nu vor mai elibera medicamente gratuite şi compensate, bolnavilor cronic nu le va mai rămâne decât să-şi caute un loc de veci.

"Asta înseamnă moarte sigură. Am ciroză hepatică, sunt bolnav şi de inimă, dar am mari probleme şi cu plămânii şi rinichii. Reţeta mea costă cu 30 mai mult decât pensia pe care o primesc. Dacă nu se vor mai da compensatele, voi muri cu zile. Nu am bani să cumpăr medicamentele". Stan Mălureanu spune că lipsa banilor se simte şi în spitale nu numai în farmacii.

"Am fost internat, de curând, la Spitalul Judeţean şi a trebuit să-mi plătesc tot tratamentul. Personalul mi-a acordat îngrijiri, dar medicaţia a trebuit să mi-o cumpăr de la farmaciile din zonă. Pentru asta m-am împrumutat 500 de lei, bani pe care trebuie să-i dau înapoi repede şi nu ştiu cum", a mai spus cu năduf interlocutorul nostru.

Nu vor mai semna contracte cu CJAS

Dacă termenul de decontare a medicamentelor eliberate va fi extins de la 180, la 360 de zile, farmaciştii sunt hotărâţi să nu mai semneze contracte cu CJAS.

"La începutul lunii februarie, vom merge la Bucureşti negocieri cu reprezentanţii ministerului. Vor fi mari probleme şi cu producătorii, importatorii şi distribuitorii de medicamente. Nici ei nu sunt de acord să-şi primească banii după un an de zile de la vânzarea mărfii. Am discutat, zilele aceste şi unii dintre ei mi-au spus că există o singură soluţie pentru a fi de acord cu decontul la 360 de zile, aceea ca statul să le acorde împrumuturi garantate de Guvern. Altfel, sistemul se va bloca. Se va ajunge în situaţia de a nu se mai putea onora reţetele gratuite şi compensate", ne-a declarat farmacista Fevronia Stoica de la farmacia Alcor, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Vrancea.

Cel mai mult vor avea de suferit oamenii de rând chiar dacă, lunar, cotizează la Fondul asigurărilor de sănătate. Am putea ajunge în situaţia de a scoate bani din buzunar chiar şi pentru medicamentele foarte scumpe, inclusiv cele incluse în programele naţionale de sănătate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite