Focşăneanul pe vreme de criză: schimbă 100 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane îşi scot valuta de la saltea şi vin la casele de schimb pentru a avea masa plină de sărbători. Cele mai profitabile perioade pentru casele de schimb valutar sunt Sărbătorile Pascale, când vin acasă „stranierii" şi Sărbătorile de Iarnă.

Viorel Drăgan, angajat la o casă de schimb valutar aflată în zona Pieţei Moldova recunoaşte că în această perioadă focşănenii se înghesuie pentru a schimba valută.

Suma pe care o încaseză în lunile de iarnă depăşeşte valoarea de 2,5 miloane de euro. „Se rulează în fiecare zi în jur de 70.000-80.000 de euro. Suma a crescut cu mai mult de 50 de procente, asta pentru sărbătorile de iarnă sunt aproape şi lumea nu se mai uită la bani chiar dacă e criză", ne spune operatorul. Acesta recunoaşte că, în „extrasezon", suma pe care o rulează într-o zi este de 30.000 de euro şi 40.000 de euro.

Şi căderea liberă a dolarului din ultima perioadă i-a determinat pe români să schimbe masiv valuta pe care până acum o ţineau la saltea. De la 1 octombrie şi până la 1 decembrie, dolarul a pierdut peste 35.000 de unităţi în fata leului, cursul scazând de la 33.157 lei la 29.300 lei.

Casele de schimb cumpără dolari la preţul de 28.800 lei şi vând la 29.300 lei, în timp ce un euro se cumpără cu 41.500 lei şi este pus în vânzare cu 42.300 lei. "În ultima lună, clienţii fideli ai noştri şi-au vândut valuta pe care o aveau pentru că au sperat că va creşte în perioada de sărbători şi pot câştiga un profit destul de bun. Se aude că dolarul va ajunge aproape de 40.000 lei, iar euro va atinge plafonul de 50.000 lei", ne-a spus Cristina Hanganu, operator la o casă de schimb valutar aflată în zona centrală a oraşului.

Şomerii schimbă cei mai mulţi bani

Marian Bucătaru nu ascunde faptul că schimbarea valutei este pentru el singura soluţie pentru a supravieţui în această perioadă, asta după ce la finele lunii noiembrie a fost trimis în şomaj. "Sunt obligat să-mi schimb o parte din economiile mele pentru că trebuie să plătesc datoriile către stat, dar vreau să şi fac familiei mele nişte sărbători frumoase. Bine că am ceva deoparte. Altfel era vai de capul meu", ne-a spus bărbatul.

Angajaţii caselor de schimb sunt de părere că tendinţa de scădere a cursurilor valutare nu prea are cum să se schimbe radical în perioada imediat următoare. "În luna decembrie vine multă valută în ţară. Dacă toată lumea nu vrea decât să schimbe valută în lei, o să dăm din ce în ce mai puţin pe un dolar sau euro", a mai spus Viorel Drăgan.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite