Focar de rabie la Focşani după capturarea unei vulpi turbate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vulpea a fost capturată în urmă cu două zile
Vulpea a fost capturată în urmă cu două zile

Aceasta a fost prinsă în urmă cu două zile pe un teren extravilan din zona cartierului Laminorul, aflat la marginea oraşului. Medicii veterinari au supus vulpea unor analize şi au confirmat prezenţa rabiei. Locuitorii din cartier sunt sfătuiţi să-şi ţină sub supraveghere câinii şi pisicile din gospodărie.

În această situaţie, la nivelul municipiului Focşani a fost constituită o comisie care a stabilit aplicarea mai multor măsuri având ca scop combaterea rabiei.

„Vor fi vaccinaţi toţi câinii şi pisicile care la data ultimei vaccinări erau sub vârsta necesară. Pentru toti câinii care însoţesc turmele de animale, precum şi pentru cei de vânătoare, se vor elibera carnete de evidenţă a vaccinării. Este interzis lăsarea liberă a câinilor în afara curţilor", a precizat Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea nu au fost de găsit astăzi la telefon, însă potrivit Primăriei Focşani s-au stabilit măsuri obligatorii pentru perioada următoare.

„Organele silvice şi de vânătoare, organele de politie şi medicul veterinar, sunt obligate să organizeze, acţiuni susţinute pentru distrugerea carnivorelor sălbatice şi în special a vulpilor care prezintă semne clinice de boală. Este strict interzisă vânătoarea cu câini şi gonaci. Se interzice jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte, precum şi a celor care înainte de a fi ucise prezentau unele modificări faţă de comportamentul normal. Capul animalelor moarte se va trimite la laborator iar restul cadavrului se va îngropa în întregime sub supraveghere sanitar veterinară. Cetăţenii vor fi informati să-şi lege toţi câinii şi să anunţe de urgenţă medicul veterinar despre orice comportament schimbat al carnivorelor, precum şi despre eventualele muscături sau zgârieturi. Carnivorele vaccinate antirabic într-o perioada de 21 de zile sunt puse sub observatie sanitar veterinară obligatorie, timp de 10 zile. Stingerea oficială a bolii şi ridicarea măsurilor sanitar veterinare se vor face la 90 de zile, de la ultimul caz de moarte sau ucidere din cauza turbării şi dacă în localitate nu mai exista animale ţinute în carantină şi observatie sanitar veterinar pentru această boală", se arată în comunicatul Primăriei Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite