Finanţiştii îşi dublează salariile cu stimulente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, funcţionarii din Direcţia de Finanţe au încasat stimulente în valoare de aproape 1.700.000 lei. Faţă de alţi angajaţi de la stat, salariaţii din Direcţia de Finanţe Vrancea sunt recompensaţi pentru sumele încasate cu bonusuri financiare cunoscute sub numele de stimulente.

Numai în primele patru luni din acest an fondul de stimulente acordat funcţionarilor instituţiei a fost de 1.667.462 de lei, în condiţiile în care în acelaşi interval fondul de salarii a fost de 2.262.832 de lei. Ceea ce însemnă că stimulentele reprezintă un plus de bani la salariul pe care îl primesc funcţionarii de aproape 75%.

Nu toţi salariaţii beneficiază în aceleaşi proporţii de stimulente financiare, apanajul de a le împărţi fiind în sarcina şefilor instituţiei, care au în vedere „meritele" fiecăruia.

Potrivit directorului adjunct Ion Ghionea, anul acesta fondul de stimulente pentru salariaţii de la Finanţe a fost incomparabil mai mic decât cel din anii trecuţi, când salariaţii îşi umflau veniturile substanţial.

Cei mai mulţi bani, tot la şefi

„Anul acesta fondul de stimulente a fost chiar foarte mic în comparaţie cu ultimii ani. Chiar dacă metodologia de acordare a stimulentelor permite unui angajat să poată primi echivalentul a trei salarii, la noi nu prea s-au dat aceste valori maxime", ne-a declarat Ion Ghionea.

Acesta ne-a precizat că faţă de alţi ani veniturile sale au scăzut chiar şi cu 60%. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din 2009, Ion Ghionea a obţinut venituri în sumă de 105.349 de lei, ceea ce însemnă că a încasat în fiecare lună de la instituţie peste 8.700 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro. Ca şi venituri obţinute din salarii, Ion Ghionea este întrecut de şeful său Constantin Grigorică, care a încasat 120.603 lei, respectiv peste 10.000 de lei/lună.

„Veniturile mele au scăzut cu 50% de la începutul acestui an, din cauză că stimulentele încasate au fost mult mai mici. Aceste bonusuri se acordă în funcţie de complexitatea muncii, de disciplină, de răspundere", ne-a declarat ieri Constantin Grigorică.

Şi Teodor Pavel, directorul Administraţiei Financiare a plecat anul trecut acasă cu 64.045 de lei, după ce în anul 2008 veniturile sale din activitatea salarială au fost de 102.233 lei.

Comisia Europeană zice stop stimulentelor

Pentru ca România să primească o nouă tranşă din împrumut, Comisia Europeană a cerut Guvernului scăderea ponderii în PIB a cheltuielilor salariale din sectorul public. Acest lucru se va face printr-o completare la legea salarizării unitare din care să fie eliminat fondul de stimulente.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite