Focşani: Vinuri de soi la Festivalul Viei: astăzi, Băbeasca de Nicoreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani: Vinuri de soi la Festivalul Viei: astăzi, Băbeasca de Nicoreşti
Focşani: Vinuri de soi la Festivalul Viei: astăzi, Băbeasca de Nicoreşti

Despre lumea vinului se spune că este minunată şi plină de poveşti. Istorisirile devin cu atât mai interesante dacă sunt spuse pe limba vinului. Aşa cum o face şi Costică Dima,

Despre lumea vinului se spune că este minunată şi plină de poveşti. Istorisirile devin cu atât mai interesante dacă sunt spuse pe limba vinului.

Aşa cum o face şi Costică Dima, directorul SC Vinuri Nicoreşti, care a venit la sărbătoarea vinului de la Focşani cu celebra Băbească Neagră de Nicoreşti, soi autohton, din care acum peste 500 de ani a băut însuşi domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. “Istoria a consemnat că voievodul Ştefan cel Mare a venit pe dealurile Nicoreştilor şi a băut vin cu carafa de la o babă. I-a plăcut şi a denumit pe loc vinul Băbească. Şi-aşa i-a rămas numele”, ne-a făcut o scurtă incursiune în timp Costică Dima.

Acesta ne-a spus că podgoria Nicoreşti beneficiază de factori naturali dintre cei mai favorabili pentru cultura viţei de vie, cu un soare generos, care coace strugurele fără a-l pârjoli.

Modern şi tradiţional

 Despre “Băbeasca” pe care o prezintă la Festival, producătorul ne spune că este un vin obţinut cu ajutorul tehnologiilor moderne, fără a se renunţa la metodele tradiţionale, precum culesul şi transportul strugurilor în lădiţe.
“Este un vin de un roşu deschis, cu o aromă de strugure bine copt, de o supleţe şi o voiciune izbitoare”, îşi recomandă licoarea Costică Dima. Aceste calităţi ale Băbeştii de Nicoreşti se asociază foarte bine cu un vast segment de preparate culinare, cum ar fi carnea albă şi vânatul.

Temperatura ideală la care se serveşte acest vin este de 15-16 grade Celsius.
La Festivalul de la Focşani, o sticlă de Băbească de 700 de grame costă 5 lei.



Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite