Fermierii se scoală cu noaptea-n cap pentru banii de bovine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuţica Lădaru şi ceilalţi fermieri s-au obişnuit cu statul la cozi.
Nuţica Lădaru şi ceilalţi fermieri s-au obişnuit cu statul la cozi.

Fermierii din județ se îmbulzesc pe ultima sută de metri ca să-și depună dosarele pentru a beneficia de prima în valoare de 500 de lei.Angajaţii Agenției de Plăți şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) prelucrează zilnic 600 de dosare. Termenul de depunere a solicitărilor este 30 octombrie.

Majoritatea crescătorilor de bovine se instalează în fiecare zi la intrarea sediului APIA Focşani de la ora 4.00, astfel că, până la începerea programului, respectiv ora 8.00, se adună la coadă aproximativ 1.000 de oameni. Nu toţi au sorţi de izbândă însă şi se văd obligaţi să vină şi a doua zi pentru a-şi încerca norocul.

Nuţica Lădaru a venit tocmai de la Năruja, de la peste 80 de kilometri de Focşani, pentru a-şi depune dosarul.

"Am mai fost de două ori şi mai stat la coadă. Am ajuns târziu şi mi-a trecut rândul. Acum stau de la ora 4.00 şi sunt prima. Sper ca dosarul meu să fie aprobat. Suma pe care am primit-o anul trecut a fost de 500 lei pe cap de bovină. Dacă va fi şi anul acesta la fel, ar fi foarte bine", mărturiseşte bătrâna.

Petrache Riciu, şeful Serviciului Examinări Cereri în cadrul APIA, susţine că situaţie nu este una inedită, fermierii obişnuind să lase formalităţile pe ultima sută de metri.


"Sâmbătă, 30 octombrie, este ultima zi de depunere a dosarelor şi se va lucra şi în weekend. Aglomeraţia nu ne sperie chiar dacă mai sunt şi nervi. Volumul nostru de muncă este de 600 de dosare pe zi. Până în prezent au fost depuse peste 3.000 de dosare şi, din datele noastre, mai trebuie să vină aproxmativ 2.500 de fermieri", ne-a declarat Petrache Riciu.


Fără datorii la stat

Pentru a beneficia de prima pe exploatație pe cap de bovină, fermierul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.


Crescătorii trebuie să nu aibă datorii restante la bugetul de stat şi la cel local, iar exploatația să fie înregistrată în registrul național.

"Pentru exploatațiile înființate în perioada 1 februarie 2008-31 ianuarie 2009, fermierul trebuie să dețină minimum trei bovine cu vârsta de minimum șase luni la data de 31 ianuarie 2009. Pentru exploatațiile înființate în perioada 1 februarie 2009-31 ianuarie 2010, producătorul trebuie să aibă cel puțin trei bovine în vârstă de șase luni la data de 31 ianuarie 2010", subliniază Petrache Riciu, şeful APIA Focşani.


Cererea de solicitare a primei pentru fiecare cap de bovină trebuie însoțită de o copie a actului de identitate, o copie de pe documentele care atestă proveniența animalelor, o declarație pe proprie răspundere privind numărul de bovine deținute la data depunerii acestui act la sediul APIA.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite