Femeile agresate au învăţat să ceară ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţa fizică şi verbală ditruge viaţa mamei şi copiilor
Violenţa fizică şi verbală ditruge viaţa mamei şi copiilor

Sute de femei din judeţul Vrancea sunt frecvent agresate fizic, psihic sau sexual de parteneri

Intimidarea, manipularea sau izolarea exercitate de soţi beţivi, geloşi sau sălbăticiţi de sărăcie determină tot mai multe femei să plece de acasă

Pentru astfel de persoane abuzate există, în Focşani, Centrul de Urgenţă din cadrul DGASPC Vrancea, unde acestea primesc asistenţă şi ajutor.


Un caz aparte, aflat acum în evidenţele Centrului, este cel al Mariei, o tânără de 17 ani, devenită mamă prematur şi alungată de familie.


"Familia nu m-a vrut pentru că am născut copilul la doar 15 ani. Tatăl copilului a murit la scurtă vreme într-un accident şi acum sunt aici la Centrul de Urgenţă unde am toate condiţiile pentru a-mi creşte copilul. Chiar dacă familia are o situaţie financiară stabilă m-a alungat de acasă", ne-a spus Maria.


Violeta Pavelescu, şefa Serviciului de Tip Familial din cadrul DGASPC Vrancea, spune că în acest moment are doar două cazuri în cadrul unităţii pe care o conduce.

"În anul 2009 au fost până acum 13 cazuri. Acum avem doar două femei cu câte un copil fiecare, dar au fost perioade în care au fost şi cinci femei cu 11 copii", spune Violeta Pavelescu.


Scoasă din Centru şi omorâtă


Anca Candrea, şefa Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă al DGASPC spune că a avut parte şi de cazuri extrem de violente, fapt ce a dus la prelungirea perioadei de găzduire:

"Termenul legal de găzduire al acestor mame cu copii este de şase luni, dar acesta se poate prelungi în funcţie de gravitatea cazului. Cu ceva ani în urmă am avut o femeie care a fost omorâtă de soţul ei chiar în ziua de Paşte. A plecat de la Centrul de Urgenţă la rugăminţele soţului său, iar după câteva zile s-a întâmplat nenorocirea", spune Anca Candrea.

Mamele au toate drepturile


În afara ajutorului dat de Centrul de Urgenţă al DGASPC, mamele şi copii beneficiază şi de celelalte drepturi care se dau de la stat.

"La noi li se asigură totul. De la găzduire, hrană, asistenţă medicală şi psihologică până la alocaţia de 28 de lei. Mamele primesc în continuare şi toate drepturile care li se cuvin de la stat. Au fost cazuri în care multe femei au stat şi un an la noi pentru că în cele şase luni legale nu-şi rezolvaseră cazul", adaugă Violeta Pavelescu.


Din păcate, sunt încă multe situaţii în care chiar dacă sunt agresate fizic, femeile nu se adresează autorităţilor, ruşinea de vecini, de rude sau prieteni, fiind principalel cauze care le împiedică.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite