Evaluarea psihosomatică naşte controverse printre părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii vor fi evaluaţi de o comisie care va stabili dacă vor merge în clasa 0 sau vor rămâne la grădinţă.
Preşcolarii vor fi evaluaţi de o comisie care va stabili dacă vor merge în clasa 0 sau vor rămâne la grădinţă.

Noutate în ceea ce priveşte anul şcolar 2012- 2013, evaluarea psihosomatică a preşcolarilor este privită cu oarecare scepticism. Părinţii au cerut o informare suplimentară asupra criteriilor şi modalităţilor în care se va face evaluarea.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea au făcut mai multe precizâri în ceea ce priveşte evaluarea psihosomatică a copiilor care urmează să meargă la şcoală începând cu anul şcolar 2012.

În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2012, IŞJ-ul va consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al elevului şi îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în situaţia în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat", au precizat reprezentanţii IŞJ Vrancea.

Acestea vin pe fondul nemulţumirii unora dintre părinţi care au solicitat reprezentanţilor învăţământului vrâncean precizări suplimentare. „Nu mi se pare normal să fie introdusă o astfel de măsură fără ca părinţii să fie informaţi în prealabil şi în mod complet despre ceea ce înseamnă această evaluare. Fetiţa mea urmează să împlinească şase ani şase ani în septembrie şi aş vrea să ştiu ce se întâmplă", a declarat Anca, mămica unui copil care urmează cursurile Grădiniţei 18 din municipiu.

Prima categorie de copii care vor fi evaluaţi sunt cei care împlinesc până la data de 31 august anul curent vârsta de 6 ani, nu au frecventat grădiniţa şi doresc înscrierea în clasa I. Copiii care împlinesc 6 ani în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie şi vor înscrierea în clasa I, de asemenea, vor fi şi ei evaluaţi. Vor mai fi supuşi evaluării psihosomatice acei copii care împlinesc 6 ani de la 1 ianuarie 2013 încolo si vor înscrierea în clasa pregătitoare cu consilierea părinţilor. Vor fi evaluaţi deasemenea copiii care împlinesc 7 ani înainte de 1 septembrie 2012, dar părintele consideră că dezvoltarea psihosomatică nu este adecvată pentru înscrierea în clasa I, solicitînd înscrierea în clasa pregătitoare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite