Elevii vrânceni se vor înfrupta cu mere din Polonia/ Producţia omului de afaceri Ion Martiş nu acoperă necesarul pentru un întreg an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 noiembrie, elevii mănâncă şi mere pe lângă lapte şi corn
De la 1 noiembrie, elevii mănâncă şi mere pe lângă lapte şi corn

Merele din livada omului de afaceri, Ion Martiş, au început să fie distribuite în şcoli începând cu data de 1 noiembrie. Valoarea contractului, încheiat pe perioada anului şcolar 2010 - 2011, este de aproximativ 500.000 de lei, iar Consiliul Judeţean Vrancea l-a atribuit societăţii care a oferit cel mai scăzut preţ.

La aproape trei luni de la începerea anului şcolar, elevii vrânceni primesc în sfârşit merele mult aşteptate. Iar distrbuitor al tonelor de fructe nu putea fi nimeni altul decât omul de afaceri Ion Martiş, cel care de altfel furnizează şi cornurile.

Chiar dacă producţia nu a fost la cele mai înalte standarde, iar în maximum două luni merele vor fi importate din străinătate, Martiş a pus mâna mâna pe un contract cu multe zerouri, în conturile sale intrând nu mai puţin de 492.265 de lei.

„Deocamdată, cei 30.000 de elevi primesc mai multe soiuri de mere din livada mea, însă din cauza producţiei slabe din acest an am început să colaborez şi cu societatea „Mărul de Aur" din Vaslui. Însă, când voi rămâne fără mere, voi importa din Polonia şi Cehia", declară Ion Martiş.

Astfel, Consiliul Judeţean Vrancea nu a luat în considerare faptul că producţia lui Martiş nu acoperă necesarul pentru un întreg an şcolar. „Contractul a fost câştigat de către firma care a oferit cel mai bun preţ", declară George Dumbravă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Pentru a putea fi împărţite elevilor din cele aproximativ 130 de şcoli vrâncene, merele trebuie să aibă o greutate ce variază între 90 şi 150 de grame şi să fie atent selectate.

„Noi primim zilnic zeci de cutii cu mere şi înainte de a le da copiilor le alegem pentru a nu se strecura vreunul stricat. Din câte am înţeles, valoarea unui măr ajunge la aproximativ 30 de bani. Până acum am avut mai multe din soiul ionatan şi câteva golden", declară Silviu Tudor, administratorul Şcolii „Duiliu Zamfirescu" din Focşani.

Elevii, încântaţi

Chiar dacă nu sunt cele mai mari şi frumoase mere, elevii vrânceni sunt mulţumiţi că pe lângă lapte şi corn au parte şi de un fruct.

„Merele sunt foarte bune şi dulci. În fiecare zi mănănc cu poftă pentru că sunt sănătoase", spune Andreea Agherghinei (9 ani).

„Este foarte bine că ni se dă mere pentru că nu trebuie să mai luăm de acasă. Sunt gustoase şi au vitamine", mărturiseşte Flavius Purdel, elev în clasa a III-a.

Merele le sunt oferite elevilor de clasele I-VIII în cadrul unui proiect ce se întinde până în 2013 şi a cărui valoare se ridică la 6,68 milioane de euro, mai bine de jumătate din aceşti bani fiind europeni.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite