Elevii stau la ore cu hainele pe ei de parcă ar învăţa la Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii nu mai suportă frigul din clase.
Copiii nu mai suportă frigul din clase.

În majoritatea şcolilor din judeţul Vrancea se tremură de frig. Furnizarea cu agent termic a fost amânată pentru câteva zile.În nicio unitate de învăţământ din mediul rural nu se dă căldură, cu toate că temperaturile de afară ar fi impus acest lucru.

Directoarea şcolii din Vintileasca, satul Bahnele, profesoara Stana Georgescu, spune că sunt sobe doar în trei clase. „În celelalte patru clase, elevii sunt nevoiţi să stea la ore cu căciulile pe cap şi cu gecile pe ei. Este frig în şcoală şi dacă acum nu se poate învăţa, vă daţi seama cum va fi la iarnă", a spus Stana Georgescu.


Profesoara mai spune că reabilitarea şcolii s-a făcut doar în proporţie de 70 la sută."Renovarea a mers bine până când s-a ajuns la centrala pe lemne. Avem promisiuni că ne va intra în cont suma de 50.000 pentru a putea să o instalăm. Dacă nu vom primi aceşti bani, nu cred că în perioada iernii se vor mai putea face ore", atrage atenţia Stana Georgescu.

Directoarea şcolii din Vintileasca precizează că mulţi dintre elevii acestei unităţi de învăţământ vin la cursuri din localităţi aflate la distanţă de 7-8 kilometri.


„Ne-am gândit să învăţăm în două schimburi, pentru ca cei peste 90 de elevi să înveţe doar în clasele unde există sobe, însă nu se poate din cauza navetei copiilor. Nici cu un calorifer sau un reşou nu vrem să riscăm, pentru că instalaţiile electrice sunt vechi şi există riscul de incendiu", a adăugat Stana Georgescu.

Stan Rogos, inspectorul general al ISJ Vrancea, ştie care sunt problemele cu care se confruntă majoritatea şcolilor din Vrancea. „Este adevărat că sunt probleme la unele şcoli din judeţ. Acolo unde este vorba de vreo sobă-două, putem improviza repede şi cu ajutorul primăriilor o să încercăm să le dăm căldură copiilor. S-au luat lemne, dar nu suficiente pentru a duce toată iarna, o să mai luăm pe parcurs. Şi în Focşani mai sunt profesori şi copiii care se plâng că este frig în şcoli. Sper să se rezolve, mai ales că nu sunt datorii către ENET", spune Rogoz.


Nici la şcoala Bârseşti lucrurile nu stau pe roze. Primarul Costică Hârşu spune că nu s-au plătit nici măcar lemnele din iarna trecută. „Aşa suntem noi, românii, vrem să-i învăţăm pe copii cu necazurile de mici. Este frig de îngheaţă pietrele şi cişmelele. Copiii şi profesorii stau îmbrăcaţi. Nu am avut bani să plătim lemnele de anul trecut, în valoare de 200 de milioane lei vechi. Acum nu avem niciun ban pentru a lua lemne", a declarat primarul din Bârseşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite