Profesorii şi-au luat adio de la suta de euro pentru materiale didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele titulare şi suplinitorii calificaţi nu au mai primit în acest an suta de euro pentru materiale.

Cadrele titulare şi suplinitorii calificaţi nu au mai primit în acest an suta de euro pentru materiale

Profesorii care nu au dat bani din buzunar pentru cărţi şi culegeri noi, îi instruiesc pe elevi cu materiale vechi de câţiva ani


Peste 6.000 de dascăli din învăţământul preuniversitar din judeţul Vrancea sunt revoltaţi de faptul că nu au primit banii necesari pentru achiziţionarea de materiale didactice.


Ionel Bălosu, învăţător la Şcoala "Ştefan cel Mare" din Focşani, spune că cei 100 de euro îi mai scoteau din criză pe cei care lucrează în învăţământ.
"Nu există cărţi de specialitate sub 50 de lei. Am cumpărat mai multe culegeri de la începutul acestui an şcolar şi suma depăşeşte 100 de euro. Ne-au băgat în concediu fără plată, acum nu ne mai dau nici suta de euro. Noi oricum trebuie să recuperăm orele pierdute", spune învăţătorul.


De aceeaşi părere este şi Codruţa Preda, profesor de fizică şi lider de sindicat la Grupul Şcolar de Transporturi Auto.
„Deja aşteptăm 31 decembrie. Din câte cunosc, legea cu privire la acordarea celor 100 de euro pentru achiziţionarea de cărţi nu e suspendată. Dacă nu ne primim banii îi acţionăm în instanţă", spune cadrul didactic.


La ţară, situaţia e jalnică

Cea mai defavorizată categorie este reprezentată de profesorii din mediul rural, care nu au acces la sursele de informaţii din biblioteci.

"Am cumpărat până acum culegeri de matematică de peste 300 de lei. În mediul rural cumpărăm culegeri şi pentru unii copii care nu au posibilităţi financiare", ne-a spus Violeta Trofin, profesor de matematică la o şcoală din comuna Urecheşti.

Situaţia este neoficială

Profesorul Constantin Grigore, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Vrancea, se arată revoltat de situaţie şi spune că situaţia în rândul cadrelor didactie, déjà tensionată de concediile neplătite obligatorii, riscă să devină acută.

"Nu am primit nimic oficial de la Minsterul Educaţiei, dar în condiţiile în care se află acum ţara este puţin probabil că se vor mai lua aceşti bani. Toate cadrele didactice au depus în termen documentaţia pentru suta de euro, dar nimeni din minister nu ne-a băgat în seamă", a spus liderul SLI Vrancea.


Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, subvenţiile pentru acordarea ajutorului financiar în vederea procurării de cărţi şi materiale didactice au dispărut din proiectul de buget pe anul 2009. De pe lista cu finanţări au fost tăiate şi sumele rezervate pentru fondul bibliotecilor şcolare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite