Elevii focşăneni îşi fac studiile în străinătate pentru garanţia carierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Franciuc, unul dintre elevii care se pregătesc pentru universităţile din Scoţia.
Andrei Franciuc, unul dintre elevii care se pregătesc pentru universităţile din Scoţia.

Anual, aproximativ 10% din elevii celor mai bune colegii din Focşani aleg să studieze peste hotare. Universităţile de top din Scoţia sau Marea Britanie îşi atrag studenţii prin programe de studiu foarte bine structurate, burse substanţiale şi chiar cursuri gratuite.

Andrei Franciuc şi Georgiana Roman sunt doar doi dintre elevii Colegiului Naţional „Unirea" care au fost acceptaţi la una din cele mai faimoase universităţi din lume, „Edinburgh" din Scoţia.

La începutul lunii martie, Andrei a primit vestea că va fi unul dintre studenţii Facultăţii de Informatică, aplicaţia elevului focşănean fiind făcută în decembrie anul trecut prin sistemul online, „UCAS". „Am optat pentru o universitate din străinătate, deoarece îmi place sistemul educaţional din Scoţia, iar aici nu am găsit o facultate specializată strict pe informatică. Am fost deja acceptat la Edinburgh, însă condiţia esenţială este media de la bac, care trebuie să depăşească pragul de 9,50. Apoi pot să-mi fac bagajele", spune Andrei Franciuc.

Georgiana Roman, deşi voia să devină medic în momentul în care a fost admisă la liceu, la specializarea ştiinţe ale naturii, s-a reprofilat optând tot pentru secţia de „Computer Science" din cadrul universităţii „Edinburg" unde, ca şi colegul său, a fost acceptată. „Am mai fost acceptată la alte patru facultăţi, însă am ales această universitate din Scoţia, deoarece studiile sunt gratuite. În plus, consider că studiul în străinătate este o experienţă inedită, mai ales că voi cunoaşte studenţi din întreaga lume", mărturiseşte eleva.

Cazarea şi masa, foarte costisitoare

În timp ce costurile de şcolarizare sunt suportate de către Guvernul Marii Britanii, cazarea şi masa trebuie plătite din buzunarul studenţilor, cheltuieli care ajung la aproximativ 6.500 de lire sterline pe an.

Suma este foarte mare pentru posibilităţile financiare ale Georgianei Roman, care a aplicat pentru o bursă de studiu în valoare de 5.000 de lire, bani fără de care nu-şi poate permite să studieze peste hotare. „Voi afla răspunsul la aplicaţie în luna iulie, iar dacă acesta va fi pozitiv voi lua avionul spre Scoţia. Dacă nu, voi urma cursurile Facultăţii din Iaşi", spune Georgiana.

Majoritatea elevilor eminenţi de la colegiile „Cuza" şi „Unirea" din Focşani ajung să studieze în marile centre universitare din lume, iar o bună parte din ei chiar îşi găsesc un loc de muncă în străinătate. „Dacă în ţară piaţa locurilor de muncă o să fie tot în colaps, o să mă stabilesc în Scoţia, deoarece acolo am garanţia unei cariere de succes", spune Andrei Franciuc.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite