Elevii, maiştrii şi femeile de serviciu fac pe paznicii în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restructurările din cadrul Poliţiei Comunitare au lăsat majoritatea şcolilor din Focşani fără pază. Directorii unităţilor de învăţământ au găsit soluţia de avarie. I-au pus pe copiii să facă de serviciu la intrarea în şcoală, dar şi pe maiştri şi femeile de serviciu.

Pentru a preîntâmpina producerea agresiunilor, în lipsa unei paze profesioniste, peste 90 la sută dintre directorii de şcoli organizează serviciul de pază şi supraveghere folosindu-se de cadrele didactice, elevi, care lipsesc în acea zi de la orele de curs, maiştri sau chiar femeile de serviciu.

Viorica Roşca este femeie de servciu la o şcoală din Focşani şi spune că este nevoită să facă pe paznicul în lipsa unor agenţi de pază. "Femeile de serviciu sunt bune la toate. Şi la făcut curăţenie, şi la păzit şcoala, dar salariul este acelaşi. Am ajuns de râs pentru că ne certăm cu fel de fel de oameni care ne calcă pragul şcolii", mărturiseşte femeia.

De teama intruşilor, profesorii, elevii şi femeile de serviciu sunt nevoiţi să supravegheze cu mare atenţie cine calcă pragul şcolii.

"Este adevărat că moda cu elevii de serviciu se menţine şi acum. Din păcate, nu te poţi baza pe ei când vine voba de violenţă. În lipsa unui agent de pază profesionist suntem nevoiţi să recurgem şi la soluţii de avarie şi ne folosim de personalul din şcoală", profesoara Rodica Mihalcea, directoare la şcoala numărul patru .

Profesorii fac de serviciu pe hol

Gheorghe Ion, şeful Poliţiei Comunitare Vrancea spune că situaţia este sub control chiar dacă acum câteva zile peste 100 de oameni au fost trimişi în şomaj.

"Atunci când suntem chemaţi, intervenim cât putem de repede la şcolile pe care le avem în perimetru", recunoaşte Gheorghe Ion.

Stan Rogoz, inspectorul general al ISJ Vrancea spune că fiecare dintre şcoli poate face contract cu o firmă de pază.

"Ştiu că poliţiştii şi jandarmii patrulează în zonele mai aglomerate unde există şi şcoli. Elevii de serviciu sunt obligaţi să-i legitimeze pe cei care intră în şcoală şi să-i noteze într-un registru. Profesorii de serviciu au şi rolul lor în pauzele dintre ore. Ei au grijă de elevii de pe un anumit palier", conchide inspectorul.

Prea puţini „comunitari"

Până în acest an şcolar poliţiştii comunitari erau cei care asigurau securitatea în incinta şcolilor. Pe fondul reducerii de personal, Poliţia Comunitară a fost nevoită să renunţe la nu mai puţin de 130 de angajaţi din totalul celor 228. Au rămas doar 98 de poliţişti comunitari, prea puţini pentru a putea să mai acopere şi paza şcolilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite