Elevi duşi cu arcanul de Marian Oprişan la Festivalul Viei şi Vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii de şcoli au fost „sfătuiţi" de conducerea Inspectoratului Judeţean să trimită câte 100 de elevi să aplaude discursurile lui Marian Oprişan şi ale invitaţilor lui politici.

Festivalul Viei şi Vinului „Bachus", manifestare de tradiţie a Vrancei care a început ieri la Focşani, constituie o ocazie extrem de favorabilă pentru baronul de Vrancea, Marian Oprişan, de a promova cu bani publici partidul din care face parte.

Programul implică popularizarea candidaţilor USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Cu toţii au fost chemaţi aseară la deschiderea manifestărilor care se vor întinde pe parcursul a patru zile pentru a saluta publicul.

Elevii au fost aduşi în Piaţa Unirii

CLICK aici pentru imagini

De teamă că oaspeţii veniţi la Focşani, printre care şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu vor fi aplaudaţi de prea multă lume, Marian Oprişan a dat ordin şefei Inspectoratului Şcolar Vrancea să-i aducă 1.000 de elevi în centrul oraşului, acolo unde au avut loc manifestările.

„Ideea cu aducerea elevilor în Piaţa Unirii îmi aparţine. Întreaga comunitate trebuie implicată în această acţiune, Festivalul Viei şi Vinului, care este emblema judeţului Vrancea", a explicat pentru „Adevărul" Marian Oprişan, preşedinte CJ Vrancea.

Membră în partidul lui Oprişan, inspectoarea s-a executat, trimiţând în fiecare liceu din oraş o adresă prin care a notificat directorii că trebuie să participe la deschiderea Festivalului cu câte 100 de elevi fiecare, îmbrăcaţi în robe. Adresa a stârnit nemulţumire în unele cancelarii din Focşani, mai cu seamă că acest lucru a presupus scoaterea elevilor de la ore, iar în programul oficial al festivalului nu era trecută vreo acţiune cu elevi.

Întrebată care este legătura între Festivalul Viei şi prezenţa elevilor la eveniment, şefa învăţământului vrâncean a invocat obiceiuri şi tradiţii.

„Eu nu am dat ordin ca prezenţa să fie obligatorie, ci am recomandat celor care pot să vină cu elevii să o facă. Este un festival al viei şi vinului specific zonei în care ne aflăm şi care poate fi promovat şi cu ajutorul elevilor, care au de învăţat să păstreze tradiţia cultivării viţei-de-vie", a declarat Vasilica Zaharia, inspector general şcolar al ISJ Vrancea.

Chestionaţi în legătură cu decizia de a-i trimite elevi la Festivalul Viei să-l aplaude pe Marian Oprişan, o parte dintre directori au început să dea din colţ în colţ, invocând că nu ştiu prea bine despre ce este vorba.

„Am înţeles că este o acţiune organizată de consiliul local al tinerilor, şi nu de organizatorii Festivalului Vinului. Cam 20 de elevi de la noi participă la eveniment. Sunt elevi care învaţă dimineaţa. Altceva, nu ştiu mai mult", a declarat Remus Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea".

Cea mai mare parte a elevilor care au fost prezenţi la festival sunt minori, iar la un festival al vinului degustările nu vor lipsi din program. Adolescenţii mobilizaţi s-au arătat încântaţi de perspectiva defilării în centrul oraşului.

„De la ora 17.00 la 19.00, aveam biologie şi engleză. Mă bucur că am scăpat de ore, pentru că e mai plăcut să defilezi pe stradă decât să stai la şcoală. Ceilalţi colegi de la clasele mai mari erau invidioşi pe noi că ei rămân la cursuri", a spus Răzvan Popa, un elev de la Colegiul Economic.

OPOZIŢIE DIN PARTEA LICEELOR CU RENUME

În timp ce majoritatea directorilor de licee au ales să adopte poziţia ghiocelului în raport cu adresa şefei inspectoratului şcolar, cele mai bune două licee din Vrancea, Colegiul Naţional „Unirea" şi „Al. I. Cuza" au tratat cu refuz acţiunea de aseară.

„Nu mi s-a părut potrivit să defilăm în robe printre butoaiele cu vin. În al doilea rând, la ora când era programată deschiderea festivalului avem ore de curs, iar scoaterea elevilor de la ore nu pot să o accept", a declarat sub protecţia anonimatului un profesor de la Colegiul „Unirea".

Cel mai scump festival din ţară, pe bani publici

Consiliul Judeţean Vrancea a alocat 800.000 de lei pentru Festivalul Viei şi Vinului, iar Primăria Focşani încă 330.000 de lei pentru aceeaşi manifestare care
are loc în perioada 18-21 octombrie.

„Nu vom face rabat de la nimic, nu vom ţine cont de ceea ce spun politicienii, nu vom ţine cont de ceea ce spune o parte a mass-media judeţului Vrancea care dă dovadă de partizanat politic, ci vom face ceea ce cetăţenii îşi doresc în majoritatea lor", şi-a argumentat Oprişan alocarea imensei sume care face din „Bachus" cel mai scump festival din ţară.

Este de precizat că la începutul crizei, în anul 2009, bugetul Festivalului „Bachus" a fost de 400.000 de lei, în 2011 acesta a fost suplimentat la 760.000 de lei, pentru ca în 2012 să se tripleze.

Deocamdată nu există un deviz al cheltuielilor, dar din experienţa anilor trecuţi, 80% din bani vor fi cheltuiţi pentru spectacolele „playback" din Piaţa Unirii.

La festivalul care se desfăşoară în perioada 18-21 octombrie vor avea loc spectacole în fiecare seară cu artişti mai mult sau mai puţin consacraţi. Este vorba despre cântăreţii de muzică uşoară Gheorghe Gheorghiu, Paula Seling, Lala band, Lavinia, HI-Q, Anda Adam, Andra, Conect-R, Lou Bega, dar şi solişti de muzică populară precum Laura Lavric, Mioara Velicu.

De altfel, este cunoscută apetenţa lui Marian Oprişan faţă de astfel de spectacole plătite din fonduri publice, în ultimii 12 ani Focşaniul fiind scena a cel puţin patru astfel de evenimente pe an organizate cu ocazii precum Zilele Focşaniului, Ziua Europei, Festivalul „Bachus" sau petrecerea din noaptea de Revelion.;

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite