EXCLUSIV Ţăranii din cătunele rupte de lume şi-au tras internet ca să vândă laptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul a ajuns până în cele mai izolate cătune din comuna Chiojdeni, unde se îneacă boii în drum. Sătenii din Cătăuţi şi Seciu vor să vadă ofertele de preţuri la oi, lapte şi brânză pe internet. Întrucât furnizorii de cablu nu îi luau în seamă, au apelat la primar.

Sunt rupţi de lume şi la fiecare ploaie drumurile se transformă în mocirlă. Cu toate acestea, ţăranii din satele Cătăuţi şi Seciu, câteva zeci la număr, au decis să îşi instaleze internet pentru a se conecta cu lumea.

image

La 60 de km. de Focşani, în cele două sate calcă rar picior de străin. Oamenii cară apă de la fântână cu găleata kilometri întregi şi au grupul sanitar în grădină. Se ocupă în mare parte cu oieritul pentru că pământul în zonă nu este roditor. "Ehe, acum avem noroc că a stat ploaia dar acum câteva zile nu puteai intra aici nici cu căruţa. Se îneacă boii în drum. Nu mai ieşim din sat", ne-a povestit moş Grigore Ştef. L-am întâlnit pe drum, în vârful dealului, către Cătăuţi.

image

Sătenii au încercat să îşi facă abonamente la furnizorii de internet, să mai vadă şi ei lumea. Pentru că nu au fost luaţi în seamă, au apelat la primar. "Au venit la mine mai mulţi cetăţeni că vor internet. La început mi s-a părut aşa un pic neobişnuit dar am zis că este foarte bine că vor să se informeze şi am vorbit cu o firmă. Au început deja lucrările", ne-a spus Şerban Pârlogea, primarul comunei Chiojdeni.

Lapte şi oi on-line

Deşi nu pot renunţa la căruţe din cauza drumului plin de bolovani, sătenii se bucură că în câteva zile vor avea internet.

La mare "navigare" pentru ei sunt ofertele de preţuri la laptele de vacă, brânza de oi, lâna dar şi lemne întrucât locuiesc la poalele munţilor. "Eu am grijă de vaci. Avem vreo 10 văcuţe de rasă şi vindem laptele, viţei şi mai vedem şi noi pe internet cine oferă preţurile mai bune. Copiii vor jocuri, filme. Că şi aşa suntem rupţi de lume aici cu drumul ăsta jalnic.E drum judeţean dar nimeni nu vine la noi", ne-a spus Maria Dediu, primul internaut din sat.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite