EXCLUSIV - Focşani: O mie de guri mănâncă din mila focşănenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria cerşeşte pe cont propriu, în faţa farmaciei non-stop
Maria cerşeşte pe cont propriu, în faţa farmaciei non-stop

Cerşetoria a devenit demult o meserie, iar în spatele aceseteia s-a dezvoltat o afacere de sute de mii de euro.Cerşetorii nu se sfiesc să spună că într-o lună, în zonele bune din oraş, câştigă şi peste zece milioane de lei vechi, mai mult decât om care munceşte pentru pâinea de zi cu zi.

Unii cerşetori nu se ascund să afirme că cele mai bune zone pentru cerşit sunt în faţa farmaciilor, unde stau cu câte câte o reţetă în mână, sau în apropierea bisericilor, mai ales de sărbători sau în zilele de duminică.


Dacă vadul e bun şi mai au şi un copil sau un câine în braţe, cerşetorii din Focşani fac bani frumoşi în fiecare zi, suma fiind de cel puţin 400 de mii de lei vechi.
Unul dintre personajele pitoreşti ale "breslei" este Maria S..

Femeia îşi face veacul de ceva vreme în faţa farmaciei cu program permanent din centrul oraşului şi spune că s-a apucat de cerşit de acum doi ani.

Nu recunoaşte că ar face parte dintr-o reţea organizată. "Soţul mi-a murit iar eu nu am serviciu. Am trei copii de crescut şi nu am niciun venit. În zilele bune strâng cam 300 de mii sau chiar 400 de mii de lei", ne dezvăluie cerşetoarea.

"Automutilarea", secretul succesului


Cazul Mariei nu este deloc unul izolat. Conform statisticilor Poliţiei Vrancea, în anul 2009 peste 1.000 de cerşetori au bântuit de dimineaţa până seara pe străzile Focşaniului.

Este clar ca lumina ochilor că cerşetoria a devenit o meserie ca oricare alta.

Şi aici trebuie să ai talent sau un defect care să te facă "inoperaţional" ori să provii dintr-unul din clanurile care controlează reţelele de cerşetori. Pentru reuşita afacerii, se fac investiţii la fiecare început de an. Îi vezi pe unii cerşetori în cărucioare, fără o mână sau un picior, dar ei sunt sănătoşi tun şi ascund aceste lucruri tocmai pentru a-i înduioşa pe trecători.

Reţeaua lui "Luky" din Obor, fruntaşă


Zonele de cerşit sunt foarte bine delimitate, pentru că sunt mai multe reţele care conduc această adevărată industrie de cerşit. Mulţi dintre minorii sau invalizii scoşi la produs primesc şi ei un procent din profitul zilnic, dar suma cea mai mare intră în buzunarul acestor traficanţi specializaţi.


Vasile C. în vârstă de 56 de ani, fost angajat în cadrul armatei are locul lui de cerşit şi îi merge foarte bine. Acesta cerşeşte la biserica de la "Capelă" şi face parte din reţeaua lui "Luky" din Obor.

"Primim seara o masă caldă, dar şi un bănuţ. Mi-e bine aşa. Suntem mai mulţi care cerşim şi fiecare avem locul bine stabilit. Nu ne băgăm unul peste zona celuilalt", ne-a spus Vasile.

Cel mai amendat cerşetor este focşănean


Cristian Alexandru Bezgu (46 de ani), cerşetor din Focşani, este cel mai amendat român. Pentru cele peste 1.000 de amenzi primite, Cristian Bezgu ar trebui sa achite statului 2,6 milioane de lei. Bezgu cerşeşte acum pe străzile din Bucureşti, fiind amendat cu regularitate de politiştii din capitală.


În anul 2009, poliţiştii focşăneni au identificat peste 1.000 de persoane care apelau la mila publică pe raza municipiului. Peste 500 de persoane au fost sancţionate cu amendă. Doar împotriva a 140 de cerşetori au scăpat nesancţionaţi deoarece aveau membre amputate, răni infectate şi malformaţii.


Cerşetorii sfidează şi puşcăria şi amenda


Art. 367 din Codul Penal arată că fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu zile amendă. Legea este însă departe de a-i înspăimânta pe cerşetorii din Vrancea, care îşi fac veacul nestingheriţi pe străzi.

Din cauza numărului mare al faptelor de cerşetorie constatate pe raza municipiului Focşani în cursul anului 2009, Poliţia Municipiului a iniţiat o campanie de prevenire şi combatere a acestui fenomen, sub sloganul „Banii tăi NU îi ajută. Spune NU cerşetoriei! ".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite